Православни верници обележавају Велику суботу

Православна црква и верници  данас (субота) обележавају други дан хришћанске жалости – Велику суботу. То је време које је, по веровању, Христ био телом у гробу, али духом у Ад, а у исто време на престолу са Оцем и Светим Духом.
На тај дан је, хришћани верују, Исус Христос показао да је дошао крај старом веку који је био обележен светковањем суботњег дана, и отпочео нови век у коме се светкује дан Његовог Васкрсења. Велика субота зато се проводи у молитви и тишини, а у црквама се, по завршеној литургији једе хлеб и вода.
Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек сутрашњег празника – спрема се и чисти кућа, припрема свечана одећа. Домаћице које то још нису учиниле, на данашњи дан фарбају јаја.Ручни рад, вез, лов и риболов су послови које верници треба да избегну, а посебно у руралним срединама није дозвољено клање стоке или живине. Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње Васкрс –најрадоснији хришћански празник и време велике радости за вернике широм света.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!