27 септембра, 2023

Покрајински буџет показатељ привредног раста: Више од трећине за капитална улагања

Буџет АП Војводине сада износи 122,9 милијарди динара након што је на протеклој седници покрајинске скупштине у уторак усвојен ребаланс. Чак 45,5 милијарди опредељено је за капитална улагања. Повећање буџета је последица раста привреде, а значајно је то што први пут покрајински буџет износи више од 7 одсто одрепубличког буџета, указује Станислава Хрњак, покрајинска посланица и председница Градског одбора СНС Српске напредне странке.

– Текући приходи буџета премашили су оних седам процената дефинисаних Уставом Републике Србије. На укупан буџет то је и више, 7,7 одсто. За капитална улагања иде три седмине износа, што је врло важно истаћи. Ако погледате период од 2016. до 2023. године видећете да је ова покрајинска администрација на челу са Српском напредном странком имала у континуитету повећање буџета, осим, у једној прилици 2020. године када је један ребаланс ишао наниже и то услед епидемије короне.. Битна чињеница је, такође, да смо ми и у претходном периоду имали 65 одсто трансферних средстава. У овом тренутку од безмало 123 милијарде, 56 милијарди је трансферних средстава, а све остало практично иде у капитални део буџета који је јасан показатељ озбиљног привредног раста- прецизира Станислава Хрњак.

Ребалансом је буџет увећан за 6,2 милијарде динара. У поређењу са почетним буџетом за 2023. годину, који је износио 108,5 милијарди динара, његов обим повећан је за преко 13 одсто, односно за 14,4 милијарде динара.

– Само у овој години, имали смо два ребаланса, оба са повећањем, на шта највише указује раст прихода од пореза на добит што говори о томе да је привреда стабилна и растућа. Видели сте да и током ове године постоји озбиљна подршка покрајинске владе, и кроз комуналну инфраструктуру, улагања у образовање, спорт, културу и друге пројекте. Буџет Војводине осликава стварно стање на територији АП Војводине и озбиљан напредак наше земље и на то смо веома поносни- истиче наша саговорница.

На протеклој седници донето је и више покрајинских скупштинских одлука о доношењу просторних планова и заштити природних добара, међу којима је и Просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута IV реда гранични прелаз са Мађарском Бачки Брег – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран -Бечеј – Кикинда – гранични прелаз са Румунијом (Наково).

ИЗ ПОКРАЈИНЕ ЗА КИКИНДУ

Међу најзначајнијим актуелним пројектима који се финансирају из покрајинске касе је свеобухватна реконструкција водоводне мреже. Треба поменути и мини- постројења у селима, којa ће такође бити изграђена захваљујући покрајинским средствима. Постављање јавне расвете у новој индустријској зони, радови у више основних и средњих школа, предстојећа обимна реконструкција ОШ „Фејеш Клара”- само су неки од пројеката које значајним износима подржава Покрајинска влада.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!