21 септембра, 2023

Парастос дистричким батаљонцима: Обележавање 174. године од битке на Иљеву

Обележавање 174. годишњице од битке на Иљеву биће уприличено у понедељак код Белог крста у Башаиду, у организацији Удружења Српских ратних ветерана Кикинде. Као и протеклих година, биће служен парастос погинулим батаљонцима и одржан пригодан програм којим ће им бити одата пошта.

Године 1849, 24. априла генерал побуњеничке Кошутове војске Перцел Мор напао је Меленце надмоћном војском наоружаном топовима. Срби су бранили место под командом свог војводе Лазара Зубана. У бици на пољу Иљево страдало је две стотине добровољаца, највише из: Велике Кикинде, Башаида и Меленаца. Место погибије обележено је познатим Крстом на Иљеву.

После овог пораза, цео Банат је пао у руке побуњених Мађара. Међу Србима у Банату је остала изрека „Иљево — банатско Косово“.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!