Одата почаст Краљу Петру Првом

Полагањем венаца на споменик Краљу Петру Првом, у организацији градског одбора Удружења „Краљевина Србија“ одата је почаст великану наше историје, једном од најомиљенијих српских владара и војсковођа. Поред представника поменутог удружења, венце су положили Младен Богдан, председник градске скупштине и Драгиша Михајловић, начелник Градске управе.

– Краљ Петар је био велики борац, омиљени државник кога су у народу звали „чика Пера“ и први владар новоосноване државе. Недавно смо обележили годишњицу присаједињења Баната, Бачке и Барање матици Србији, и ослобођење Кикинде 1918.године. Кикинда већ има улицу Краља Петра, а од прошле године и споменик у чијем подизању је учествовао град- истакао је Богдан.

Заслуге Краља Петра Првог су немерљиве, посебно за присаједињење Војводине Србији, указују у Удружењу „Краљевина Србија“.

– Прошле године, на стогодишњицу смрти Краља Петра Првог подигли смо спомен бисту захваљујући великој помоћи градоначелника Николе Лукача који је препознао значај и потребу да Кикинда добије овај споменик- указао је Милош Павковић, председник овог удружења које ради под покровитељством престолонаследника Александра Карађорђевића.

Милан Рељић из Градског одбора „Краљевине Србије“ указао је на значај очувања историје и традиције у Кикинди.

Краљ Петар Први остао је упамћен и као краљ Петар Ослободилац. У народу је био веома цењен  као храбар, поштен и правдољубив владар који је, упркос веома нарушеном здрављу, Албанску голготу прошао заједно са својом војском.

 

 

Don`t copy text!