На дан централне манифестације 39. „Дана лудаје“, када се мере лудаје и Кикинда дочекује госте са свих страна, у раним преподневним сатима највећа посета била је, очекивано, у делу на којем се нудио „Банатски фруштук“.
Чланови удружења и организација из града и околине поново су се потрудили да понуде најбоље аутохтоне гастрономске специјалитете.
На тезги Удружења пензионера „Треће доба“ из Иђоша била је једна од најразноврснијих понуда и једино овде смо пронашли гибанчице.
– Имамо хлеба и масти са домаћим хлебом који смо сами умесили. Донели смо и лепиње, гибанчице са сиром, пите са сиром и лудајом и све се лепо продаје – рекла је Даринка Коломпар.
У Активу жена СУБНОР-а потрудили су се да припреме и нешто ново.
– Имамо колаче од смокве и меда и, наравно, пите са лудајом, слатке и слане пројице, кифлице, и хлеба и масти – каже Милена Ћујановић, председница Актива. – Сваке године се одазовемо и будемо овде два дана.
Пажњу посетилаца привукла је и једина „мушка“ тезга на којој су нам се момци из Удружења „Банатски кулинари“ похвалили специјалитетима које сами праве.
– Сваке године смо на „Данима лудаје“ са својим производима, сви чланови нашег удружења су млади и нема жена. Сами правимо мајушку, крвавицу, шварглу, чварке, обарили смо кромпир и јаја и то је наш прави банатски доручак. Имамо и природни сок од јабуке, без шећера – рекао нам је Јанош Кала, члан Удружења. – Као и сваке године, продаја одлично иде, али сутра нећемо бити ту, јер на Старом језеру учествујемо на такмичењу у кувању рибље чорбе.
Из других градова стигли су произвођачи меда, а у понуди су биле и домаће штрудле са маком, орасима и рогачем. Штанд Певачке групе „Мелизми“ поново је једини био пун гомбоца и чикова, а своју понуду специјалитета имале су и гошће из Румуније.
Кулинаре на „Банатском фруштуку“ обишли су и поздравили градоначелник Никола Лукач и члан Градског већа за обтразовање, Тихомир Фаркаш.
Уколико сте данас пропустили да фруштукујете онако како се то ради у Банату, за то ћете имати прилику и сутра, од 10 сати, на централном делу трга.
С. В. О.