27 септембра, 2023

Обележена годишњица погибије Николе Француског

Годишњицу погибије кикиндског револуционара Николе Француског обележили су у понедељак чланови Другог месног одбора СУБНОРА-а Кикинде, на челу са Биљаном Голушин Тот. На спомен обележје у А насељу положили су венац.

Никола Француски, рођен је у Кикинди 1909. године. Завршио је Трговачку школу. У СКОЈ је примљен као двадесетогодишњак. Био је посвећен илегалном раду, ширењу слободарских мисли и залагању за права радничке класе, те је примљен у Савез комуниста Југославије (СКЈ) 1934. године.

Због ангажовања у борби за радничка права, ухапшен је 1936.год.и осуђен на шест месеци затвора. По одслужењу казне, наставља са илегалним активностима. У току рата, био је на дужности секретара среских комитета у Руми и у Кикинди.

Никола Француски трагично је завршио живот у заседи надомак Иђоша 27. марта  1944. године.

Градски одбор СУБНОР-а негује културу сећања на све светле ликове и догађаје из периода Народноослободилачког рата, како би и млађим генерацијама били пример како се воли и брани отаџбина, наводи се у саопштењу кикиндског СУБНОР-а.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!