Обележен Светски дан хране: Гојазност проблем који треба решавати

Октобар је Месец правилне исхране, а 16. октобар је Светски дан хране. Тим поводом ученицима другог разреда Основне школе „Ђура Јакшић“ Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и др Сања Брусин Белош из Завод за јавно здравље, одржале су предавање о правилној исхрани и како она утиче на  здравље.

-Здрава храна су поврће попут купуса и салате, а од воћа то су банана и јабука. Треба сваки дан да је једемо јер биљке имају пуно витамина које ми, када поједемо, уносимо у наш организам – открио нам је ученик другог разреда Вукашин Бобић.

И Вукашинова другарица Петра Радак зна шта је правилна исхрана.

-Када уносимо пуно воћа и поврћа приликом јела, здраво се хранимо. Тако наш организам има снаге и правилно се развија. Највише волим јабуке, банане, јагоде, грожђе и лубенице  – открила нам је Петра.

Од најранијег узраста неопходна је правилна исхрана јер се тако предупређују многе болести, а др Сања Брусин Белош додаје и да се залаже да се о правилној исхрани говори свакодневно у школи и да то буде редован предмет.

-Живимо у Банату где је код половине становништва изражена гојазност, а 10 процената њих је потхрањено. Свега 35 одсто има оптималну телесну масу. Чак четвртина деца је гојазна тако да је наша мисија да тренутно стање поправимо. Последица гојазности су све масовне, незаразне болести, попут инфаркта, хипертензије, цереброваскуларне, ендокрине у друге болести – прецизирала је др Брусин Белош.

Како би деци приближили ову тему, представници Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој урадили су интересантну презентацију.

-Ђаци су се упознали са пирамидом исхране, као и са намирницама које треба да једу. На тај начин скренули смо им пажњу на то колико је важна  улога хране да  би били здрави и правилно се развијали.  Поред хране, ту је и бављење спортским активностима, на шта смо им такође скренули пажњу – истакла је Мирослава Наранчић.

Симболично, Стеван Иличић, члан Градског већа и Мирослава Наранчић, овом приликом ђацима су уручили ранчеве у којима је била јабука и блок у који ће моћи да уписују које су то намирнице здраве.

 

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!