Iako se, iz godine u godinu smanjuje broj slučajeva infekcije trihinelom, ona je i dalje na ovim prostorima endemska vrsta i rizik od trihineloze postoji, upozoravaju stručnjaci.
– Usled nesprovođenja bio-sigurnosnih mera kakva je deratizacija, na manjim gazdinstvima se dešava da se svinje zaraze. Jedan od uzroka može biti i potencijalno zaražena hrana na farmama gde su svinje uzgajane na slobodan način – rekao je za RTV dr Stanislav Simin sa Poljoprivrednog fakulteta.
Na velikim farmama gde se uzgoj kontroliše, manja je šansa da životinje budu zaražene. Jedini način da budete sigurni da meso nije zaraženo ovim parazitom je da ga pre konzumiranja odnesete na analizu u akreditovane laboratorije ili kod veterinara koji su obučeni da pregledaju meso.
Termičkom obradom mesa larve trihinele se uništavaju ali, ukoliko meso nije prošlo neophodne kontrole, ne bi trebalo konzumirati proizvode sušenog mesa, upozorava Simin.
Dodaje da je, na sreću, poslednjih 13 godina, broj zaraženih ljudi u opadanju. Godine 2021. nije bio registrovan ni jedan slučaj zaraze. Prema podacima „Batuta“ prošle godine je bilo oko 40 slučajeva zaraženih ljudi.
Što se tiče divljih svinja, prevalenca (ukupan broj obolelih u odnosu na celu populaciju) je od 0,5 do 2 odsto. U 2020. godini od 12 hiljada pregledanih svinja bio je jedan odsto zaraženih.