Јубиларни, десети „Фестивал гомбоца“, организован је у Руском Селу. Организатор је удружење „Торонтал“, а простор етно куће окупио је удружења жена које су се потрудиле да буде маштоваите и направе традиционално јело војвођанске кухиње са што више укуса. Гастрономској манифестацији, којој је подршку пружила локална самоуправа, присуствовале су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелница и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.
-Драго ми је да имамо овакав фестивал. Гомбоце или кнедле са шљивама традиционална су посластица овог поднебља. Велике су могућности када су гомбоце у питању и има их и сланих и слатких, на радост великог броја посетилаца. Ова посластица све нас враћа у детињство и самим тим има посебну чар. Реч је о аустријском јелу које се задржало у нашој средини. Хвала домаћину и свим учесницима који негују гастрономско наслеђе – истакла је Дијана Јакшић Киурски.
Сваке године „Фестивал гомбоца“ расте и развија се, тако да је овогодишњи окупио највише удружења до сада, њих 14, рекао је председник „Торонтала“ Шандор Талпаи.
-Радује ме што су се мом позиву одазвала већина удружења и подједнак је број учесника из мађарских и српских села. То осликава нашу мултикултуралност, наш суживот и показује да можемо да рачунамо једни на друге. Ово је пример како можемо да оживимо села, али и да развијамо сеоски туризам, по чему је „Торонтал“ препознат и за шта се залаже – напоменуо је је Талпаи.
Ово је и прилика да млађе генерације науче стари начин производње кнедли, да посетиоци пробају гомбоце и да се на тако очува лепа традиција наше кухиње.
Пирамида од више стотина гомбоца
Иако званично такмичарског карактера, манифестација је посвећена доброј атмосфери, дегустацији припремљених специјалитета и дружењу. Жири је оцењивао само гомбоце са шљивама, а први пут ове године за све учеснике и посетиоце направљена је пирамида од око 300 гомбоца које су умесиле чланице „Торонтала“. На овом фестивалу направљено је око хиљаду комада традиционалне посластице.