27 септембра, 2023

На јубиларном фестивалу направљено хиљаду гомбоца

Јубиларни, десети „Фестивал гомбоца“, организован је у Руском Селу. Организатор је удружење „Торонтал“, а простор етно куће окупио је удружења жена које су се потрудиле да буде маштоваите и направе традиционално јело војвођанске кухиње са што више укуса. Гастрономској манифестацији, којој је подршку пружила локална самоуправа, присуствовале су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелница и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.

 

-Драго ми је да имамо овакав фестивал. Гомбоце или кнедле са шљивама традиционална су посластица овог поднебља. Велике су могућности када су гомбоце у питању и има их и сланих и слатких, на радост великог броја посетилаца. Ова посластица све нас враћа у детињство и самим тим има посебну чар. Реч је о аустријском јелу које се задржало у нашој средини. Хвала  домаћину и свим учесницима који негују гастрономско наслеђе  – истакла је Дијана Јакшић Киурски.

Сваке године „Фестивал гомбоца“ расте и развија се, тако да је овогодишњи окупио највише  удружења до сада, њих 14, рекао је председник „Торонтала“ Шандор Талпаи.

-Радује ме што су се мом позиву одазвала већина удружења и подједнак је број учесника из мађарских и српских села. То осликава нашу мултикултуралност, наш суживот и показује да можемо да рачунамо једни на друге. Ово је пример како можемо да оживимо села, али и да развијамо сеоски туризам, по чему је „Торонтал“ препознат и за шта се залаже – напоменуо је је Талпаи.

Ово је и прилика да млађе генерације науче стари начин производње кнедли, да посетиоци пробају гомбоце и да се на тако очува лепа традиција наше кухиње.

Пирамида од више стотина гомбоца

Иако званично такмичарског карактера, манифестација је посвећена доброј атмосфери, дегустацији припремљених специјалитета  и дружењу. Жири је оцењивао само гомбоце са шљивама, а први пут ове године за све учеснике и посетиоце направљена је пирамида од око 300 гомбоца које су умесиле чланице „Торонтала“. На овом фестивалу направљено је око хиљаду комада традиционалне посластице.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!