Мањак лекара у Дому здравља још израженији због боловања: На конкурс се јавила докторка из Украјине

Иако Дом здравља Кикинда понавља расписивање конкурса за запошљавање лекара, уназад годину дана нико се није пријавио, све до недавно. Конкурисала је докторка која је дошла из Украјине.

-Већ дуже време трају нашу кадровски проблеми, али се на конкурсе већ дуже време нико не јавља. Докторка која је дошла из Украјине једина се пријавила. Сређује сву потребну документацију и ускоро би требало да почне да ради. Она је педијатар, па ћемо је примити у Дечји и школски диспанзер- каже за Кикиндски портал др Биљана Марковић, директорица Дома здравља Кикинда.

Дом здравља има пет лекара мање од кадровског плана. Како је сада још осам доктора на боловању, проблем недостатка кадра још је израженији. Др Марковић апелује на грађане да имају разумевања и истиче да су рад у амбулантама реорганизовали како би покрили здравствене потребе грађана у Кикинди и селима.

-Четири докторке су нам на дужем боловању, једна докторка због теже болести, једна због оперативног лечења, а две докторке су на породиљском боловању. То су све лекари опште праксе. Од јуче су још четири лекара на боловању због респираторних инфекција и температуре- објашњава др Марковић.

– На боловању су докторке које покривају амбуланте у Руском Селу и Новим Козарцима, Мокрину, Иђошу и Сајану и докторка која ради у Трећој здравственој станици. Од постојећих лекара опште медицине, два лекара су ангажована у Ковид амбуланти, не раде у амбулантама опште медицине. Направили смо распоред да покријемо све, али је то у мањем обиму. Лекари су изморени од ковида и прековремених сати. У Мокрину ће радити један лекар једну смену, поподневну, у Трећој здравственој такође ради једна смена, то је међусмена од 10 до 17 сати. Замолила бих грађане да буду стрпљиви. Они који долазе за лекове да покушају да то обаве телефонским путем јер је то могуће- апеловала је директорица Дома здравља.

Трећа здравствена у новом руху

Завршена је реконструкција Треће здравствене станице, у којој су смештене две службе: општа медицина и кућно лечење. Радови су са више од 3,5 милиона динара финансирани из градског буџета.

-Када су из Градске управе прошле године донирали два возила за службу кућног лечења, били су у Трећој здравственој станици, увидели разне недостатке и препознали наше потребе. Уследила је реконструкција. Ентеријер је потпуно адаптиран. Неке просторије су проширене. Рађена је и водоводна и канализациона мрежа, као и електро инсталације. У нов простор унели смо и нов намештај. Остало је још да се уради степениште на улазу -каже др Марковић.

Лекари неће у мања места

Министарка Даница Грујичић недавно је указала да у Србији има око 1.400 незапослених лекара, а у исто време недостаје их у читавој Војводини, или, на пример, у Малом Зворнику. Незапослени лекари неће да иду у мања места, констатовала је министарка и позвала младе лекаре да се осамостале и да иду да раде у мања места, где ће имати разне погодности.

„Хајмо да покријемо становништво, да и наше баке буду заштићене, да лекар уђе у сваку кућу“, поручила је министарка Грујичић.

Don`t copy text!