Фабрика воде стигла до фазе пробног рада, истакнуто током обиласка челника Града

Фабрику воде посетили су градоначелник Никола Лукач, заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски и члан Градског већа Небојша Јованов. Са стручњацима из ЈП „Кикинда“ обишли су изграђен објекат и упознали се са будућом технологијом прераде пијаће воде. Објект је изграђен, технологија је имплементирана и постројење за прераду пијаће воде стигло је до фазе пробног рада.

Како је овом приликом истакнуто завршено је предиспитивање током ког је извођач радова прегледао све мерно регулационе линије које су постављене. Стручњаци фирме „Сетек Инжењеринга“ из Београда која је надзор испред КФВ банке и стручни надзор АГ Институт из Новог Сада долазиће сваког уторка и проверавати део по део читавог постројења. Крајем фебруара почиње фактичко испитивање које подразумева пуњење резервоара сировом водом што ће такође пратити оба надзорна органа.

Технологија којом ће се пречишћавати вода почеће да се доказује у наредном, пробном, периоду и тада ће се установити тачан проток и притисак. Пречистачи ће регулисати боју у води која је жута због природних органских материја, као и количине арсена, угљен диоксида, бора, натријума и метана. Највећи изазов биће природне органске материје јер Кикинда нема реку и вода долази из басена испод града. Постојаће четири тачке узорковања воде и то на улазу у постројење, након што прође кроз филтер, након излаза и додатног хлорисања. Вода ће се након пречишћавања испитивати лабораторијски и то ће радити кикиндски Завод за јавно здравље, лабораторија у оквиру Јавног предузећа и екстерне лабораторије. Када вода буде имала квалитет, односно параметре прописане Правилником о хигијенској исправности пијаће воде, пушта се у мрежу. Тада је испоштовати и квантитет односно количину неопходне за потребе грађана, а процене су да један грађанин у просеку троши пет кубика воде месечно.

Градоначелник Лукач рекао је да је задовољан динамиком радова и додао да је сигуран да ће суграђани квалитетну пијаћу воду имати у року када је то и планирано.

Локална самоуправа финансира замену водоводне мреже и у највећем делу она је завршена, а у марту ће се урадити и преостали део. Пошто ови радови буду готови потребна је санитарна сагласност и када надлежни у Покрајини кажу да вода има све параметре тада може да се пусти у мрежу и да је грађани користе. Очекивања су да ће то бити почетком априла. У том случају током маја фабрика воде биће предата ЈП „Кикинда“ на управљање.

У фабрику воде уложено је 11,5 милиона евра, а средства су обезбедили КФВ банка, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Капацитет довољан

Максимални капацитет фабрике је 150 литара у секунди што је више него довољно за број становника. Постоји десет водозахвата и избушена су још два која треба да се опреме у овој години. У згради су изграђена два резервоара укупног капацитета 3.500 метара кубних који су резерва у случају да град остане без струје, грађани неће остати без воде.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!