Предшколска установа, као пример добре праксе, угостила стотину васпитача на стручном скупу

Пројекат ,,Подстицајно родитељство кроз игру“, односно ,,Разиграно родитељство“, почео је да се реализацију 2022.године у 29 локалних самоуправа ,међу којима је била и ПУ ,,Драгољуб Удицки“, Центар за социјални рад и Дом здравља,односно Саветовалиште за бебе и децу. Као пример добре праксе Кикинда је била домаћин стручног скупа, акредитованог од стране Министарства просвете, под називом „Разиграно родитељство – оквир за планирање сарадње са породицом“.

-Циљ скупа је да заједно видимо шта смо у протеклих четири године урадили, а тиче се програма. Разговарали смо о водичу „Разиграно родитељство“ професорке Иване Михић који је за нас практичаре био водиља. Новим знањима и вештинама на нама је да учинимо све да још од јаслица помогнемо родитељима и да ојачамо њихове компетенције да би се што квалитетније, у слободно времену, играли са својом децом. Чули смо примере добре праксе у раду и потрудићемо се да их што више васпитача имплементира у свом раду – истакла је Јадранка Спасић, председница Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије.

У кикиндској Предшколској установи 20 васпитача, два стручна сарадника, на челу са директорицом Кристином Дрљић,  од новембра 2022. године учествују у пројектима и обукама на менторским сусретима и радионицама које су реализоване од стране координатора пројекта. Први су у Банату који су увели нове основе програма.

-Драго нам је што смо угостили стотину васпитача са заједничким циљем да практичари размене искуства и шире знања. Први дан је почетка другог полугодишта и ми смо га започели на најбољи могући начин. Заједничка игра родитеља и детета, као темељ учења и развоја деце на раном узрасту, учешће деце у рутинама породичног окружења, препознавање, праћење невербалних сигнала сасвим малих беба, пружање подршке деци у овладавању вештинама током развојних периода сваког детета, одговарање на иницијативу деце од стране родитеља, су оно што обухвата пројекат ,,Разиграно родитељство“. Континуиран, вишемесечни рад кроз обуке, резултирао пружању подршке родитељима у својој најодговорнијој улози, родитељству, личним и професионалним усавршавању сада већ едукованим практичарима у нашој установи, јачању сарадње вртића и породице – напоменула је Кристина Дрљић.

Скупу су присуствовали васпитачи из Војводине, Земуна, Крагујевца, Петровца на Млави и Македоније, тако да је  који су представили своја добра искуства.

Највиша признања за остварене резултате

Протеклих година пуно се улагало у пројекат „Разиграно родитељство“. Пилот програм је у вртићу „Колибри“, а предшколска установа у Кикинди препозната је као неко ко може на прави начин да га усвоји. За свој рад награђена је и златни медаљама и признањима од стране стручне јавности на Међународном сајму образовања.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!