1 октобра, 2023

Дан поља кукуруза и сунцокрета

Пољопривредна стручна служба „Кикинда“ у среду, 6. септембра, на огледном пољу „Кинђа“ организује Дан поља кукуруза и сунцокрета. Ово јe прилика да се на једном месту сусретну пољопривредници, стручњаци, представници семенарских кућа, као и да погледају 80 хибрида кукуруза и 50 сунцокрета, међу којима има и нових сорти.

Општи закључак је да је година била шаренолика за узгој пролећних култура и да приноси и квалитет зависе од локалитета до локалитета. Оно што је обележило овогодишњу производњу су нестабилне временске прилике. Иако је падавина било више у односу на прошлу годину, те је до краја јула род обећавао утицај ветра, леда и високих температура од почетка августа довео је до тога да се приноси суцокрета, чија жетва је у току, крећу од 500 килограма до 2,5 тоне по јутру што је испод вишегодишњег просека. Жетву популарне уљарице је прекинула киша која је пала у недељу, а у појединим деловима атара било је и 20 литара по квадратном метру.

На територији Кикинде и Новог Кнежевца под сунцокретом је око 21.500 хектара и малтене да нема њиве где није било полегања, али и већих штета. Док су се Кикинђани борили са ледом, Мокринчани су имали сушу.

Берба кукуруза, који је и најраспрострањенија култура, почела је спорадично. У Кикинди и Новом Кнежевцу под златним зрном је око 27.000 хектара, а кукуруз је боље поднео нестабилне временске прилике које су задавале муку произвођачима.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!