Будући музичари поново попунили све одсеке у Школи „Слободан Малбашки“

У години јубилеја, седам деценија постојања Основне музичке школе Слободан Малбашки“, од 1. септембра могу да се похвале да је отворен нови, девети одсек. Први пут ђаци ће учити да свирају саксофон.

– На одсек за саксофон примељено је девет ученика, а наставница, Николина Сувајџић, која је била наша ученица, веома је мотивисана за рад – каже директорица, Маргита Детари. – Као и претходних година, највећа заинтересованост била је за гитару, затим за клавир, а изненађујуће је да смо имали много више кандидата за виолиону него иначе, нисмо могли све да их примимо.

Маргита Детари

У Школи ђаци похађају наставу на осам одсека за инструменте: хармонику (клавирску и дугметару), клавир, гитару, виолину, флауту, кларинет, тамбуру и саксофон, као и на одсеку за соло певање, који постоји већ шест година.

Овог лета, после теста способности, у Школу је уписано 79 ученика. Директорица напомиње да је број примљене деце ограничен наставним кадром јер су све класе пуне. Школу похађа укупно 320 ученика. Основно школовање је шестогодишње за све инструменте осим за соло певање које се изучава четири године и препорука је да се упише са 13 година, за дечаке чак и у 16. години.

Николина Сувајџић

И ове године су, без пријемног испита, уписани ученици првог и другог разреда основне школе, њих 12, у припремно одељење у којем се, кроз песме, игре и упознавање са инструментима, припремају за редовно школовање.

Дан школе, 14. септембар, биће обележен неколико дана касније, због манифестације „Дани лудаје“, каже директорица. У среду, 20. септембра, од 18 сати, бивши ученици и наставници за своје ђаке и суграђане одржаће концерт у Народном музеју.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!