Богатим програмом Сретењског концерта „Гусле“ обележиле славу и започеле нову концертну сезону

Сретењским концертом у Народном позоришту, чланови АДЗНМ „Гусле“ обележили су своју славу и започели 149. извођачку сезону. Наступили су Велики народни оркестар, Извођачки фолклорни ансамбл, мешовити хор „Корнелије Станковић“ и солисти.

Програму прославе једног од најстаријих Друштава у региону присуствовао је мр Драган Трапарић, в.д. помоћник секретара за јавно информисање и медије у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

– Велика ми је част што сам позван и што сам део ове свечаности. Имам само речи хвале за све што се у „Гуслама“ ради већ готово век и по – рекао је Трапарић.

Очувањем, стварањем и извођењем музичког наслеђа оплемењује се наша традиција, истакао је Милорад Лонић, председник председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије и уметнички директор Ансамбла „Вила“ из Новог Сада.

– Управо је ово подстицај да српска слава која је, као елемент српског наслеђа уписана у UNESCO листу, буде подржана кроз свој ритуални део, а то је све оно чему вечерас присуствујемо – казао је Лонић.

У име локалне самоуправе суграђанима је празник честитала заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

– „Гуслама“ желим да још дуго трају и да врше своју племениту мисију која се огледа у стварању, очувању и неговању музике и традиционалних игара са ових простора – истакла је заменица градоначелника. – Ово друштво има потенцијала за то, они су професионални, имају ентузијазма и висок уметнички квалитет.

Подсећајући на чињеницу да је први хоровођа у „Гуслама“ био Јосиф Маринковић, а затим и Роберт Толингер, председник Друштва, Зоран Петровић, истакао је да се у „Гуслама“, сада већ готово век и по, радило са великим музичким стручњацима и на високом квалитету.

– Ми данас градимо своје кадрове и јако сам поносан на децу у „Гуслама“ која овде одрастају, сазревају и постају добри људи. Оно што представљамо на сцени  прелази занатски ниво, а наша деца постају и понос државе Србије – рекао је Петровић.

У програму су наступили и гости, инструменталисти са Западног универзитета у Темишвару: проф. др Лучиан Емил Рошка, др Лавинијус Николајевић и др Адриан Бала. Извођачки ансамбл наступио је, између осталих, са Играма из Лике, Горњег Висока, из Неготина, са традиционалним песмама наступили су и вокални и солисти инструменталисти, а програм је завршен „Српкињом“ Исидора Бајића у извођењу Хора под диригентском палицом Еве Арањош Француски и фолклорног ансамбла.

С. В. О.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!