На Железничком гробљу уклоњени болесни четинари, тврде у црквеној општини

Стабла четинара на Железничком гробљу посечена су након што су добијене све дозволе надлежних јавних и црквених институција. Бригу о овом гробљу води Црквена општина, а како истиче Драган Тодоровић, председник Црквене општине Кикинда при храму Светог Николе у протеклих седам година ради се на изналажењу најбољег решења за уклањање дрвећа.

-У време садње четинари су имали своју улогу. Како године пролазе дошло је до инверзије корена који оштећује надгробне плоче, а постојала је и опасност да се наруше споменици. Стабла су висока и крта тако да се гране одламају и реална су опасност, а уколико би само дрво пало оштетило би најмање десетак споменика. Црквеној општини стигло је више притужби грађана на оштећења која су изазвали четинари – објаснио је Тодоровић.

Поштовани су сви закони донети у јавном интересу, али и правила Српске православне цркве пре него што су стабла посечена.

-Пре седам година затражили смо мишљење о здравственом стању стабала где нам је потврђено да 29 четинара треба уклонити услед болести јер постоји опасност да падну. Овај закључак упутили смо Епархији банатској и добили смо сагласност да се сруше стабла која нису здрава. Читав овај процес трајао је седам година и пошто су све дозволе добијене организовано је обарање дрва приликом ког је строго вођено рачуна да овај посао не оштети споменике – прецизирао је наш саговорник.

У интересу цркве, али и грађана је да се ово гробље уреди.

-На Железничком гробљу најмањи проблем била су стабла. Оно је неограђено и, на жалост, ерозија може довести до озбиљних оштећења. Црквена општина дуго година уназад покушава да уреди ово гробље, међутим то не зависи ни од цркве, ни од локалних органа. Наиме, било је сахрањивања ван граница гробља и сада смо у проблему јер не можемо да поставимо ограду, а да она не иде преко гробова. Они су посебно заштићени и њихово нарушавање је кривично дело. Локална самоуправа има разумевања за ову ситуацију, а сигуран сам да би и грађани поздравили нашу иницијативу да Железничко гробље добије изглед какав заслужује – каже Драган Тодоровић.

Црквена општина у плану има и изградњу капеле и уређење прилаза гробљу и паркинга, али за било какво пројектовање и радове најпре је неопходно утврдити границу гробља.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!