Кроз игру до бесплатног сладоледа – обележен Међународни дан омиљене летње посластице

Поводом Светског дана сладоледа, Туристичка организација града је, у сарадњи с градским и две сеоске посластичарнице, осмислила програм за децу који се одвијао данас на Тргу и завршавао бесплатном леденом посластицом.

Манифестација је почела дружењем са глумцима Дечијег позоришта „Лане“, а затим је организована „потрага за сладоледом“, уз коју су се малишани упознавали са туристичким и историјским знаменитостима у центру града.

Сестре Теодора и Леонора имају „скоро осам“ и шест година и међу првима су дошле до својих купона за сладолед.

– Ђускале смо и певале и рецитовале. Ја сам изабрала тути-фрути и киндер буено, а Леонора киндер и чизкејк – каже Теодора.

Десетогодишњи Алекса објаснио је своју потрагу за сладоледом.

– Скенирао сам све што је требало код табле са совама, код Музеја, код „Твентија“… Изабраћу сладолед од лубенице и тути-фрутија.

И ове године обележавање Светског дана сладоледа изазвало је велико интересовање и радост деце, а и сви кикиндски посластичари радо су се одазвали акцији, као и посластичарнице у Руском Селу и у Мокрину, у којима су поклањали сладолед свој деци рођеној од 15. до 21. јула каже в. д. директорица Туристичке организације, Јасмина Миланков.

– Први део је био посвећен најмлађим суграђанима и, већ трећу годину организујемо га уз помоћ Дечијег позоришта „Лане“. Дечица су се лепо дружила са глумцима, играли су и певали и на крају су добила по куглу сладоледа. Затим је, за мало старије, почела потрага. На шест пунктова поставили смо кју-ар кодове. Њиховим очитавањем деца су добијала питања, на пример где се налази табла сова ушара, затим је требало да погледају колико је сати на сунчаном сати на Ресторану „Твенти“, да се сликају код „Териних“ скулптура на тргу и, на крају, да стигну до Градске куће, где су одговарала на питање шта данас обележавамо и добијала купоне за бесплатан сладолед – рекла је Миланкова.

Први је био од трешње

Сматра се да је прва верзија сладоледа настала у древној Кини. У Персији се, око 350. године пре нове ере, конзумирала посластица од леда и сирупа који се правио од трешње, диње или лубенице. Европском колевком сладоледа сматра се Италија јер су Арапи, током освајања Европе, научили Сицилијанце да га праве. Ту је настао први сладолед са додатим млеком и павлаком.

Према истраживањима једног телевизијског тематског канала, најпопуларнији укус сладоледа на свету је ванила, коју воли 29 одсто људи, а следи чоколада за коју је гласало девет одсто анкетираних.

Светски дан сладоледа озваничио је, 1984. године, амерички председник Роналд Реган. Он је цео јул прогласио за месец сладоледа, а 18. јул за за Међународни дан сладоледа.

С. В. О.

Don`t copy text!