Молитвена поворка поводом славе Града: Послата порука мира, љубави, заједништва

Црквену славу града, летњег Светог Николу заједнички прослављају Град и Српска православна црква. Обележавање је почело службом у православном храму Светог оца Николе којој су присуствовали грађани и градоначелник Никола Лукач са сарадницима.

Литија је прошла централним улицама града. У свечаној поворци, предвођеној је свештенством и челницима Града, са крстовима, хоругвама и иконама, која је праћена је молитвом за друге, окупио се знатан број суграђана. Част да носе икону Светог Николе припала је рукометашима „Кикинде Гриндекс“.

Током литије изговаране су молитве за Кикинду и певане су црквене песме, тропари, посвећени празнику. У прошлости, литија је служила и за престанак кише, суше, рата, неке заразне болести. Стога су у цркви грађанима дељени струкови пшенице како би род „хлебног“ зрна био што богатији.

У литији је била и Косана Татомир из Иђоша.

-Заједништво је најважније и када смо сви на окупу. Наше жеље су услишене и после дугог сушног периода пала је киша уочи и на сам дан славе. Ово је прави начин да се окупе и стари и млади, да прошетају улицама и помоле се за благостање. Велика је радост видети све ово – рекла је Косана Татомир.

И Боја Ољача из Нових Козараца сваке године је у литији.

 

-Слава је важан дан за наш град и ово је прави начин да сви буду део обележавања. Свечана поворка нас уједињује и подстиче да допринесемо нашој заједници, да сарађујемо, дружимо се – казала је Боја Ољача.

Молитвена поворка носила је поруку мира, љубави, истине, радости.

A.Ђ.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!