Кикинда примамљива средина за соларне електране и ветропаркове

Ако се планови инвеститора, компаније „МТ-КОМЕКС“ остваре, соларнa електрана у Кикинди, Б2 Санспот,  почеће да ради до јуна. Од идеје до реализације било је потребно да прође од годину до две године, пише портал Е – капија. Милош Костић, директор „МТ-КОМЕКСА“ напомиње да је за соларну електрану у Кикинди, грађевинска дозвола  добијена у децембру прошле године, а радови су почели половином јануара.

– Ускоро стижу соларни панели и очекујем да ће радови на електрани бити готови крајем априла, почетком маја – најављује Костић и додаје да инвестиција финансирана једним делом средствима инвеститора, уз већи део банкарских кредита.

 

 

Костић каже да је задовољан брзином добијања свих потребних дозвола, али напомиње да су на време почели са свим процедурама.

– Пројекат смо започели крајем 2021. године, тако да ће проћи нешто више од две године од идеје до реализације. Како смо на време започели све процедуре, прошли смо редовне процедуре онда када није било толико захтева у обради – закључује Костић.

У протеклих годину дана велики број инвеститора био је заинтересован за улагање у зелену енергију. За то се користи најнеплодније пољопривредно земљиште, чиме добија посебну намену уз додатни бенефит – производњу зелене струје, рекао је члан Градског већа Саша Танацков. Тако је у плану и изградња  ветропарка који ће заузимати површину од око 469 хектара, налазиће се на улазу у Кикинду односно између Башаида и Банатске Тополе и то: од Банатске Тополе око 2,2 километара, од Башаида око четири, а од Кикинде око 20 километара. Површина обухваћена Планом детаљне регулације је 527 хектара.

 

-Ветрогенератори према плану ће достизати максималну висину од 240 метара, односно дужина ротора биће до 160 метара. Пројекат развијају две француске компаније „ИЕЛ“ и „Акуо Енерџи“. Ветроелектрану ће чинити укупно 15 ветрогенератора појединачне снаге 5,5 мегавата. Максимална висина ветрогенератора је 240 метра, укупна инсталисана снага је око 85  мегавата, а укупна инвестиција је око 120 милиона евра – сазнајемо од Танацкова.

Мерења ветра на локацији су рађена опремом за мерење Лидар, ласером који обавља мерења на значајним висинама од 250 метара и мерним стубом висине 125 метара. Мерења са Лидар-ом  обављена су у претходне 2,5 године, а мерни стуб је постављен током лета 2018.

-Мерења су потврдила избор ветроегенератора снаге 5,5 мегавата која представља најсавременију технологију и биће јединствена у Србији. Поред ветроелектране, обавиће се  и реконструкција постојећих атарских путева почевши од Башаида у правцу Нове Црње,  а изградиће се и далековод 110 ккиловата за потребе прикључења ветроелектране на преносни систем – каже Саша Танацков.

А.Ђ.

ПРОШИРЕЊЕ САЈАНСКЕ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ

Фотонапонска, односно соларна, електрана у Сајану изграђена је четврта у Србији, а друга у Војводини.  Инвестицију је реализовала новосадска компанија „Гринко екопарк“ на 150 хектара запарложене земље најлошијег квалитета, а  соларни парк процењен је на 60, 70 милиона евра.

-Соларна електрана у Сајану пројектована је, на 986 киловата, односно један непун мегават. Власници желе да прошире капацитет, међутим, најпре је неопходно регулистаи услове из области заштите животне средине јер је у непосредној близини станиште велике дропље – прецизирао је Саша Танацков.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!