Да дете израсте у јаку и стабилну личност

Да су поремећаји понашања, конфликти ђака у школи или породици актуелна тема, а разговори неопходни, показало је предавање, одржано вечерас у препуној сали Градске куће.

Уз подршку локалне самоуправе, трибину под називом „Конфликти у породици и поремећаји понашања ученика у школском окружењу“ организовао је кикиндски Центар за стручно усавршавање (ЦСУ).

– Изузетна посећеност трибине показује одговорност просветних радника – оценио је директор ЦСУ, Дејан Карановић. – Ми смо акредитовали ову трибину јер смо желели да наставницима улијемо додатно самопоуздање.

О поремећајима понашања ученика и ситуацијама насиља у школи, конфликтима у породици као узроку и о примени посебног протокола поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање када постоји сумња или сазнање о насиљу у породици, просветним радницима, педагозима, психолозима и родитељима говориле су дипломирани педагог Данијела Ивановски, директорка ОШ „Васа Живковић“ у Панчеву и Татјана Божић, магистар дефектолошких наука и професор разредне наставе.

– Ово није тема новијег датума, истраживања о томе су рађена још пре тридесет година, а савремена дају исте резултате – рекла је мр Татјана Божић. – Најважнији задатак је да препознамо децу у чијим породицама постоје конфликти и да  направимо тим који ће помоћи детету. Често просветни радници немају довољно времена ни снаге да испитају значај породице и живот детета у њој. Циљ ове трибине јесте да скренемо пажњу на то да смо један тим јер имамо исти циљ, а то је да дете израсте у стабилну и јаку личност. Колеге на трибинама нас најчешће питају како да приђу родитељима када дете има потешкоће. Наш задатак је да сарадња буде на обострану корист и за добробит детета.

Трибини су присуствовали градоначелник Никола Лукач, који је отворио скуп и чланица Градског већа за образовање и културу, Валентина Мицковски.

– Страшни и мучни догађаји прошле године навели су нас да размишљамо о породици као основној ћелији друштва али и о томе како да у образовном систему васпитавамо децу. Насиље је постало део свакодневице и сигурно утиче на све нас, а посебно на децу која би могла да га препознају као пример нормалног понашања. Нема емпатије, саосећања и заштитничког става. Много тога зависи од породице али и од окружења које заједнички креирамо – закључио је Лукач.

Велика заинтересованост за ову значајну и деликатну тему, као и искуства предавача показала су да су овакви стручни скупови и корисни и неопходни.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО и ове суботе на вашем порталу

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

Don`t copy text!