Дан ослобођења Кикинде у Великом рату

Поводом Дана ослобођења Кикинде у Првом светском рату, 20. новембра, венце на спомен костурницу на Железничком гробљу положили представници Града Кикинде, Војске Србије, и борачких организација. Након служења парастоса историчар Лазар Демић подсетио је на историјске чињенице истакавши да је већ од 10. новембра 1918. године, било извесно ко ће победити у Првом светском рату, тако да су већ тада  почеле су припреме за улазак српске војске у Кикинду.

 

 

-Пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године означио је почетак слома Централних сила и победу савезника, а последица тога било је ослобођење Србије, као и ослобођење других народа.Наш Град је ослобођен 20. новембра и овај догађај обележио је прву половину двадесетог века, а овим чином  остварена је тежња српског народа у Банату и читавој Војводини да се уједини са матицом Србијом, што је и изгласано 25. новембра на присаједињењу. У току вечери 18. новембра претходнице српске војске почеле су да улазе у наш град. На челу коњичке извиднице ушао је капетан Милан Гудовић, а коначно 20. новембра 1918. у 11 сати у Кикинду, као ослободиоци, ушли су припадници чувеног српског пешадијског  Гвозденог пука на челу са бригадиром Драгутином Ристићем и потпуковником Михајлом Ковачевићем – рекао је Демић.

 

Градоначелник Никола Лукач и председник градске Скупштине Младен Богдан положили су венац и на спомен плочу бригадиру Драгутину Ристићу која се налази у холу Градске куће.

-Жртве Срба и Србије не треба помињати, биле су огромне. Све оне који су се борили за слободу нашег народа ми, потомци, морамо ценити и сећати их се. Пре 105 година стигла је дуго очекивана слобода и то је био увод у присаједињење Велике Кикинде Краљевини Србији. Морамо чувати културу сећања на све оне који су се борили, али и дали животе да ми данас живели у слободи. Србија је у Великом рату изгубила половину мушке популације и трећина становништва. Времена су увек изазовна и морамо ценити тешко стечену слободу, а то ћемо постићи само ако смо сложни и јединствени у очувању наше Србије. Кикинда је увек имала велико срце јунака и млађа поколења треба да учимо да поштују своју заставу, државу, отаџбину, да чувају свој град и да заједнички истрајемо у томе – истакао је Никола Лукач.

У знак сећања на 105 година од ослобођења Градским тргом прошли су коњаници који су симболизовали улазак српске војске и ослобођење Кикинде у Првом светском рату.

У спомен костурници сахрањено је 184 војника из Србије, Русије и Румуније. Од тог броја 64 је из ондашње Краљевине Србије, 61 је руски, а 21 румунски војник. Међу палим борцима је и 24 Кикинђана.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!