Дела Весне Пантелић као протест против наметнутих стандарда лепоте

„Гертруде“, скулптуре и цртежи Весне Пантелић, сликарке и вајарке са међународном репутацијом која је дипломирала на Њујоршкој Националној академији уметности, изложени су од синоћ у Галерији „Тера“ на поставци под називом „Ghertrude – Club fortissimo sportisimo“.

– Раније су моји радови били посвећени историји. И онда сам схватила да она није искрена, да је митологија права ствар и престала сам да радим на историјске теме – објашњава Пантелићева. – Била сам на симпозијуму у Женеви и једног раног јутра, на Женевском језеру, видела сам нешто, за мене невероватно – једну малу сандолину потпуно утонулу у воду и на њој једну дивну, раскошну фигуру. Ово ме је запањило, помислила сам како је управо то моја поетика јер, како је могуће да се природа тако споји са човеком. Упознајући ту жену која се зове Гертруда, ја сам заиста променила поетику.

Веснине Гертруде су спортисткиње јер она јако воли спорт, зато често и црта и ваја и спортисте, сумо рваче, али и бркате корпулентне морнаре у чијим се загрљајима нађу Гертруде.

Материјал који користи је полиестер и све фигуре су ручно осликане. Ова уметница била је учесница Симпозијума у нашем граду 2014. године. Тада је једну Гертруду оставила Кикинди и она се налази у „Терином“ музеју.

– Весна приказује тело жене која је корпулентна, која излази из наметнутих стандарда како треба да изгледа пожељно женско тело и то је, како је сама рекла, њен протест јер Гертруда је срећна и пуна живота – рекла је, отварајући изложбу, Тијана Тошевски, кустос-историчар уметности у „Тери“.

Да је Весна Пантелић и прави амбасадор наше уметности у свету говори и податак да је њена Гертруда пливачица била изабрана као једна од 110 скулптура са пет континената за Парк скулптура Олимпијских игара у Пекингу 2008. године. Изабрана уметничка дела пре тога су, годину дана, била излагана у свим светским метрополама.

На добро посећеној свечаности отварања наступили су ученици Основне музичке школе „Слободан Малбашки“: на хармоници – Вук Влајков и Страхиња Пајић, и  Милутин Грубор на гитари. Изложба ће трајати до 27. октобра.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!