Од среде ниже цене 20 производа – артикли ће имати натпис „боље цене“

Цене 20 производа у свим трговинским ланцима биће, од среде, 13. септембра, знатно ниже. Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић позвао је грађане да искористе акцију која ће трајати до Нове године и да изаберу артикле с натписом „боље цене“. Посебно истиче да је циљ да те цене буду најниже или међу најнижима у Европи.

Трговци, произвођачи и представници државе постигли су споразум о снижавању маржи, што значи и снижавање цена одређених производа у продавницама.

– Сагледали смо да постоји проблем, да је стандард наших грађана угрожен и да морамо да направимо искорак како бисмо обезбедили људима, макар за ове производе, ниже цене. Када кажем ниже цене, наш циљ је да те цене буду најниже или међу најнижим у Европи. Уопште се не ради о неколико производа. Ради се о 20 производа – истиче Момировић.

Реч је, како је навео, о: млеку, јогурту, белом сиру у кришкама, јабукама, кромпиру, тестенини, пилећем месу у трупу, салами у омоту, безалкохолном пиву, соковима, кафи, храни за бебе, шампону и купки за бебе, дечјим пеленама, шампону и купки за одрасле, тоалет папиру, хигијенским улошцима, детерџенту за прање судова и детерџенту за прање веша.

Министар је објаснио да ће јогурт, који је коштао око 150 динара, од среде бити 105, док ће цена дечијег шампона од 200 милилитара, која је, у једном трговинском ланцу 107 динара, сада износити 69 динара.

– Наравно, нису још све цене формиране, неопходно је да се свако у овом ланцу, и трговци, и произвођачи, одрекну дела зараде како би изашли у сусрет, заштитили стандард грађана, За Владу су то грађани, за трговинске ланце и произвођаче су то клијенти и купци, али имамо заједнички интерес – наглашава Момировић.

Прецизира да ће сваки трговац обезбедити минимум један производ из те категорије, да преговара са произвођачима и да они морају да се одрекну дела зараде, па ће онда цене бити ниже. Он је захвалио трговинским ланцима, произвођачима, јер су, како истиче, успели да направе снажан искорак који ће дати очекивани резултат.

– Мислим да људи са правом, наравно, желе да цене увек буду ниже. То је цео један економски ланац на чијем челу су трговци. А оно што ми као Влада желимо, и оно што су све те компаније поштовале, јесте да људи за свој тешко зарађени новац могу да купе више производа – наглашава министар и указује да постоји опасност од извесних злоупотреба, али да Влада то неће дозволити и да ће контрола бити ефикасна.

Што се тиче повећања акциза од 1. октобра на кафу, цигарете, алкохол и нафтне деривате, министар оцењује да је, ако акцизу преведемо на цене,поскупљење релативно мало и да неће значајно угрозити људе који конзумирају те производе.

(Кикиндски портал/РТС)

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!