Први „Дани Душана Васиљева“ – вишедневни програми песнику у част

У сарадњи са установама културе, поводом сто година од смрти песника Душана Васиљева, Град Кикинда први пут организује „Дане Душана Васиљева“.

– Наш циљ је да сачувамо сећање на нашег Душана и да, на достојанствен начин, обележимо јубилеј – рекла је за Кикиндски портал Валентина Мицковски, чланица Градског већа за културу и образовање. – У програмима је ангажовано много младих људи јер сматрамо да је битно да разумемо како они читају поезију Васиљева, као и да их анимирамо да сазнају нешто више о његовом животу и делу, у нади да та сазнања могу да их инспиришу у уметничком, духовном, и у смислу очувања правих вредности, којима су проткани Душанови стихови.

Манифестација почиње вечерас (петак, 22. март), у 19 сати, у Галерији „Нова“ Народног музеја, изложбом „Читање Васиљева“, које се састоји из три целине: представљања историјског оквира, затим интервјуа на тему како данас читамо Васиљева, док трећу целину чини читаоница у којој ће посетиоци моћи да прочитају новинске чланке и две Душанове приче које се чувају у Музеју и нису објављиване до сада.

Следећи догађај заказан је за понедељак, 25. март, за 18 сати, у Библиотеци, где ће, у сарадњи са Матицом српском, бити организован Округли сто „Душан Васиљев и његово доба 1914-1918“. Предавачи ће говорити о историјским околностима Душановог века: о Великом рату, нестанку Аустроугарске, стварању краљевине СХС, цртању нове банатске границе и појави комунизма у Банату, најавила је Валентина Мицковски.

Представа „Облаци“ која ће се играти у уторак, од 20 сати, у Позоришту, дочараће Душана на потпуно друкчији начин од претходна два догађаја и уз веома јаке емоције – каже Мицковска. – С обзиром на то да је овај песник био експресиониста, и представа је рађена у том духу. Веома је потресна и приказује његов унутрашњи свет, свет бола, његове јаке емоције и заиста необично стање његове психе.

Финални догађај одржаће се 27. марта, на дан смрти Васиљева и на Дан Гимназије која носи његово име. Од 19 сати, у Народном позоришту, биће одржана Свечана академија „Наш Душан – човек пева после рата“.

У првом делу биће уручене књижевне награде „Душан Васиљев“. Поводом јубилеја, Гимназија је, први пут, расписала конкурс за најбоље прозне и поетске радове гимназијалаца. Најбоља три рада биће презентована на Академији. Организатор и покровитељ овог програма је Град Кикинда, а сценарио и режију потписује Драган Остојић. Остојић програм најављује као причу о животу испуњеном поезијом и о поезији о животу. Наш Душан пише горке истине и живи тежак живот, али нама оставља да будемо добри, мирољубиви и племенити. Он несебично даје своје болно и животно и поетско искуство. Његово живот је поетска истина, рекао је Остојић. Поезију ће говорити Анђела Киковић, Владимир Максимовић и Стефан Остојић.

– Овај велики песник, заслужује да се његов живот обележи на достојанствен начин и веома ми је драго да Град реализује „Дане Душана Васиљева“ и то уз подршку установа културе: Културног центра, Народног позоришта, Народне библиотеке „Јован Поповић“, као и уз учешће Гимназије. И сама организација ових догађаја проткана је истинским људским вредностима –  заједништвом, љубављу и хуманошћу, а то су, у ствари, вредности којима нас је Душан Васиљев научио својим животом и делом – закључила је Валентина Мицковски.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!