Влада повећала субвенције по грлу за млечне краве и премије за млеко

Влада Србије усвојила је више измењених уредби које се односе на пољопривреду, а тичу се повећања субвенција по грлу за приплодне млечне краве и повећања прелевмана и премија за млеко.

Изменама више уредби, поред осталог, прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара, саопштено је из Владе.

Такође, подижу се и субвенције по грлу за приплодне млечне краве и то са 30.000 на 40.000 динара, а субвенције ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току. Укупан износ повећања износи 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у текућој години бити исплаћено укупно 14,3 милијарде динара. Мера ће важити за сва грла млечних крава којих је укупно 228.823.

Када је реч о премијама за млеко, оне ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу 2023. године, а укупно повећање ће износити три милијарде динара. Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара.

Ове мере садржане су у предлозима измена и допуна Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, Уредбе о утврђивању Годишњег програма развоја саветодавних послова у пољопривреди за 2023. годину, Уредбе о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. години и Уредбе о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху.

На седници Владе усвојена је и Одлука о измени Одлуке одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине, с обзиром на то да је детаљном анализом и праћењем стања на тржишту млека и млечних производа утврђено да је услед повећаног увоза полутврдих сирева, и поред заштитних мера, дошло до дестабилизације домаће производње сирева, стварања вишкова и немогућности пласмана услед неконкурентне увозне цене. Зато је предложено повећање посебних дажбина на увоз шест врста сирева са тржишта Европске уније и осталих тржишта.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!