U Galeriji „Tera“ izložba o odnosu ljudi prema životinjama

Jedna od mnogih priča u nestajanju motiv je izložbe Nemanje Milenkovića otvorene u Galeriji „Tera“. Mladi umetnik  kaže da je izložba nastavak istraživanja o odnosu ljudi  prema životinjama u savremenoj praksi lova koje je prvi put prikazano u aprilu u Beogradu.

-Gornje Podunavlje, odakle potičem interesantno je zbog velikog broja životinjskih vrsti od kojih su mnoge zaštićene i pod zaštitom UNESKA. Velika je svetska turistička atrakcija koja privlači lovce. U mojoj porodici većina članova su lovci hobisti i ja sa potpuno drugačijim etičkim stavom, to promišljanje bilo mi je zanimljivo. Postavljam pitanje da li je eksploatacija životinja zaista potrebna na takav način i  najsrećniji sam kad posetioci sa moje izložbe odu zapitani i promišljajući o onome što se konstano dešava oko njih – rekao je Milenković.

Slikar po vokaciji, koristi sve tehnike u svom radu. Osnova mu je crtež i akvarel, što se može videti na izložbi  prikazanoj u četiri scene. Svaka scena ima specifičan narativ koji zajedno daju uvid u jednu od mnogih priča o nestajanju.

-Najvažnije je promisliti o tome šta se događa u današnjem svetu. Da li je nešto što je ranije bilo nužno da bismo imali hranu danas potrebno? Potrebno je da se okrenemo zaštiti i čuvanju, naročito vrsta koje svakodnevno nestaju – kazao je 27-godišnji umetnik iz Novog Sada.

Nemanja Milenković, zaposlen kao asitetnt na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dodaje i da studentima ukazuje na značaj „Tere“, ne samo u Srbiji, već u svetu. Izložba je otvorena do 22. novembra.

Don`t copy text!