Жито у сoлидном стању, сетва пролећних култура почеће у првим данима априла

Озиме стрнине у у солидном стању. И поред тога што кише није било у протеклих 60 дана, добро се држе , сазнајемо од Зорана Симића, саветодавца Пољоприведне стручне службе.

-Има нешто залиха зимске влаге коју биљке још увек црпе. Међутим, бојим се да ће је брзо потрошити. Највећи део пољопривредника који су засновали озиме стрнине, пре свега пшеницу, завршили су са прихраном. Ефекат прихране је изостао јер није било падавина да се азот спусти у земљиште – каже наш саговорник.

Почеле су и грубе припреме за сетву пролећних култура. У кикиндском атару традиционално ће се сејати кукуруз и сунцокрет.

-Завршено је затварање зимске бразде како би се колико, толико, сачувала влага. Крајем месеца могуће је да почне сетва шећерне репе, која је у мањој земљи заступљена на нашим површинама. Мао ко ће се одлучити за мартовску сетву тако да очекујем да ће она почети почетком априла. Све ће зависити од температуре земљишта – наводи Зоран Симић.

У удружењу „Жита Србије” очекују да ће овог пролећа кукуруза и соје бити више посејано него прошле године и да ће кукуруз најмање заузети  од 920.000 до 930.000 хектара. Јесенас  је под пшеницом, јечмом и уљаном репицом, укључујући и површине под јаром пшеницом и јечмом, засејано 12 одсто површина мање у односу на годину раније. Очекује да ће се ове површине појавити као повећање у овогодишњој пролећној сетви.

Пролећна сетва ове године биће незнатно скупља него годину дана раније, али нипошто као што је била сетва 2022. године. Семенска роба јесте скупља у односу на претходну годину. Дизел гориво је такође поскупело у односу на лане, али с повраћајем акцизе на гориво оно је за пољопривреднике ове године јефтиније него годину дана раније, док су цене услуга у пољопривредној производњи минимално поскупеле, а цене минералних ђубрива су сада знатно ниже.

 

A.Ђ.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!