За већу безбедност старијих суграђана, возача теретних возила и свих учесника у саобраћају

Трибине о безбедном учешћу у саобраћају одржали су данас у Кикинди предавачи из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и из новосадског Института за безбедност саобраћаја. Како да допринесу још већој својој и безбедности других учесника у саобраћају, слушали су, у поподневним сатима, у Удружењу пензионера, старији суграђани – возачи бицикала и мотоцикала, а у вечерњим сатима, у простору музеја „Тера“, и возачи теретних возила.

Предавању у Удружењу пензионера присуствовали су и представници локалне самоуправе, градоначелник Никола Лукач, председник Градског парламента, Младен Богдан и члан Градског већа задужен за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације, Небојша Јованов.

– Ви сте препознати као врло активни учесници у саобраћају, али постоје одређене претње којима сте изложени и које треба да предупредимо и овим низом предавања. Савет за безбедност Града едукује све грађане, од најмлађих, у вртићима, до наших старијих суграђана – рекао је градоначелник Лукач.

Едукације о саобраћају, у сарадњи са покрајинским и републичким институцијама градски Савет за безбедност организује континуирано.

– Град је увидео потребу да што више едукује пензионере о безбедности у саобраћају и зато је јако битно да чују све препоруке Агенције како би били што безбеднији и они и остали учесници. Ми смо то препознали јер су половина страдалих пешака и бициклиста старији од 65 година. И на овај начин показујемо бригу о старијим суграђанима, поред свега што радимо на побољшању квалитета њиховог живота – истакао је Младен Богдан.

Да су овакве едукације веома потребне, сложила се и Радојка Грујић, пензионисана просветна радница и председница Културно-уметничког друштва Удружења пензионера.

– Наше удружење има око седам хиљада чланова, а у КУД-у је ангажовано њих деведесетак који два до три пута недељно долазе на пробе, и 80 одсто њих као превозно средство користе бицикл – рекла је Грујићева. – Сматрам да бициклисти нису довољно безбедни. Има и оних који више не чују добро, али се дешава и да возачи не воде довољно рачуна. Често претичу бициклисту док се, истовремено, мимоилазе са другим возилом, а по правилу, бициклисти треба да возе путањом десног точка аутомобила, не по самој ивици пута, што је ризично.

Прошле године је, према подацима Полицијске управе, у саобраћају настрадао 31 бициклиста, од којих је 13 задобило тешке, а 18 лакше телесне повреде. Готово половина настрадалих старији су од 65 година. И подаци Агенције за безбедност саобраћаја показују да су старији, у својству пешака и бициклиста, међу најугроженијим учесницима у саобраћају.

– Старији имају одређене ограничене психофизичке способности и у том смислу потребно је да посветимо посебну пажњу нашим драгим старијим суграђанима. Данашња едукација им показује на који начин су угрожени у саобраћају и на који начин могу да се заштите. Важно је да подигнемо свест о томе колико је битно да се поштују прописи јер наши подаци показују да се не поштује ни заустављање на црвено светло, да се само 20 одсто учесника у саобраћају везује на задњем и 80 одсто на предњем седишту, док у Европи овај пропис поштује 98 учесника у саобраћају. То је један од начина за смањење саобраћајних незгода, као и поштовање свих других прописа као што је и коришћење светлоодбојне одеће која помаже да бициклисти и мотоциклисти буду безбеднији, посебно у јесењим условима – рекао је један од предавача, Милан Илић, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Истакнуто је да у Градској управи постоји буџет за едукацију о безбедности у саобраћају коју Савет за безбедност спроводи сваке године како би суграђани, посебно старији учесници у саобраћају, били едуковани о променама, новим правилима и технологијама. Прошле године, циљна група на трибинама били су мотоциклисти. Предавања попут данашњих пружају прилику да пензионери освеже знање и упознају се са најновијим безбедносним стандардима.

(ВИДЕО) Гусан Жућко, Лазара Адамова Билте, сео на гушчарски трон

https://youtu.be/ILglxHfkS7Q?si=U__IpBj9OI1NJiG2 Шампион 38. Светског првенства у надметању гускова је Жућко Лазара Адамова Билте млађег (15)....

(ВИДЕО) Има 12 година и само једну жељу: Помозимо да суграђанка Нађа прохода!

Тумор на кичменој мождини осмосечној Нађи Јанован уклонила је неурохируг др Даница Грујичић. Од тада...

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...