Више од стотину деце на кампу у храму Светих Козме и Дамјана: Ове године тема православна икона

Дечији духовни камп, 16. по реду, до недеље траје у храму Светих Козме и Дамјана. Сваке године он има своју тему, а ове је посвећен православној икони. Тако су полазници, њих стотинак, могли више да сазнају о иконографији, али и иконама Господа, Богородице, Светог Саве, Светим Врачима Козми и Дамјану, а разговарано је и о крсној слави односно икони која је представља.

Организоване су радионице иконографија, литерарна, хорска, ликовна, руке у тесту, али и радионица израде колача и све у знаку иконе. Сара Шљапић има 11 година и напомиње да је редован учесник кампа.

-Волим да долазим јер се сви дружимо. Радионице су увек другачији и интересантне. Највише ми се свиђа она у којој правимо колаче и пуно тога сам научила – открила нам је Сара.

Страхиња Мирковић (8) другу годину је на кампу.

-Највише ми се свидела радионица иконографије на којој смо научили како се осликавају иконе. Није лоша ни ова у којој правимо разне колаче – додао је Страхиња.

Првобитно је камп три године организован у ОШ „Вук Караџић“ и тада су организоване само ликовне и литерарне радионице, подсетио је старешина храма протојереј Бобан Петровић.

-Циљ је да децу доведемо у храм, да га схвате као своју кућу, да нас деца доживљавају као себи драге људе, да се друже, али и да квалитетно проведу време и науче нешто ново. Потребно је да наши најмлађи знају да иконе нису случајно настале и да су стваране са намером. Са  децом је од разних материјала иконе правила Велинка Малетин која се озбиљно бави иконописањем, а показала им је и како настаје права икона. Сваки сабор је посебан на свој начин, али ове године, сигуран сам да су деца, а ми са њима, уживали – додао је отац Бобан Петровић.

У недељу од 20 часова у храму Светих Козме и Дамјана биће организована завршна приредба на којој ће бити приказано све што је настало на седмодневном кампу.

А.Ђ.

Don`t copy text!