Уочи Ивандана венчићи од сувог цвећа се стављају на кућу: На кикиндској пијаци богата понуда

Уочи Светог Јована Претече, који је 7. јула и у народу  је познатији као Ивањдан, у Србији се плету венчићи од цвећа. Плету га жене и сутра (субота) га каче испред кућних врата. Ако венац од ових нарочитих цветова на празник осване пред кућом, верује се да ће породицу заштитити од сваке недаће. Зато не чуди што је на кикиндској пијаци данас била богата понуда венчића од сувог цвећа.

 

Како сазнајемо од жена које су на кикиндској пијаци изнели венчиће уплеле су како кажу сламно цвеће, сламне руже, статица и остало суво цвеће попут смиља или погачарки Жито се у венчић ставља да би била родна година. Он  се не скида читаве године, до наредног Ивандана. Осим на кућу, венчићи се носе и на гробље.

Треба времена да се венчићи исплету те им је и цена од 400 до 700 динара. Осим на кућу венчићи се носе и на гробље

Венчић изнад врата треба окачити увече уочи Ивањдана као би на празник освануо пред кућом као чувар од свих несрећа и злих чини.

Верује се и да вода на данашњи дан има посебну моћ, па се многи купају у рекама и језерима. За Ивањдан кажу и да је девојачки празник јер све младе жене претходно вече у многим крајевима Србије пале ивањданске ватре, беру цвеће и траве, певају и плету венце, а разилазе се у рану зору.

A.Ђ.

Don`t copy text!