Верници СПЦ у суботу обележавају Велике задушнице

Велики број суграђана сутра ће обележити Велике зимске задушнице, обићи гробове најмилијих, одати им помен, упалити свеће и помолити се за душе покојника. Верници Српске православне цркве задушнице обележавају четири пута годишње. Прве овогодишње задушнице везане су за почетак Васкршњег поста и „покретне“ су. Зову их и месопусне, покладне.

Недеља у којој се оне одржавају назива се задушна и увек је то трећа недеља пред пост. Задушнице су дан посвећен упокојеним, када треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. То је и дан када се посебно обраћа пажња на дељење милостиње.

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!