10 децембра, 2023

Велико интересовање удружења за субвенције Програма подршке пољопривредне и политике руралног развоја

Удружењима са територије Града која се баве пољопривредом додељена су средства на основу конкурса локалне самоуправе у оквиру Програма подршке спровођења пољопривредне и политике руралног развоја. Ове године пријавило се 11 удружења од којих су  са 10 потписани уговори о субвенцији. Међу њима је и удружење „Кикиндска лудаја“ које окупља 15 чланова.

-Средства ће бити утрошена за набавку опреме, атомизера и апарата за мерење количине шећера у лудаји, коју ће користити сви чланови. И поред тога што смо међу најмлађим удружењима на територији Града, имали смо успешну годину у промоцији кикиндске лудаје. Почетком јануара организовано је предавање о савременом начину узгоја, априла смо делили суграђанима семе, уплатили смо таксу за ГПЦ како би такмичење за „Дане лудаје“ било међународно признато и по први пут организовали смо такмичење за најслађу лудају – истакао је председник Никола Крнић.

Удружење винара и виноградара „Шасла“ из Иђоша сваке године учествује на овом конкурсу и до сада су купили пресу за прераду грожђа, муљачу, бурад, каце додао је Бранислав Бројчин из овог удружења.

-Са новцем који смо сада добили опремићемо простор. Циљ нам је да направимо салу за потребе чланства, а која нам је неопходна и за „Дане вина“, за оцењивање узорака. Сада смо фокусирани на винарство и прва прерада грожђа је завршена. У току је фаза бистрења вина, за шта нам требају хладни дани. Година је била проблематична, али они који су сачували грожђе имаће солидна  вина – додао је Бројчин.

Корисници средстава за развој пољопривредне производње су и Јелена и Богдан Степанов, виноградари и власници породичног подрума „Кепул“. Ове године они су конкурисали и добили средства на три мере.

-Неколико година уназад користимо средства Града и пуно нам значе. Успели смо да купимо део неопходне опреме која нам је потребна за прераду вина, а улагали смо и у винограде. Купили смо систем за заливање, дробилицу за отпад из винограда, за осигурање усева, за подизање дела винограда. Трошкови производње грожђа и вина су огромни и сваке године ми учимо и трудимо се да направимо одлично вино. Свакодневно пратимо вина и, с обзиром на тешку и неизвесну годину, очекујемо да буду квалитетна. Успели смо да сачувамо грожђе и задовољни смо постигнутим – сазнали смо од Јелене Степанов.

Средства се у највећој мери додељују за опрему, едукације, промоцију и јачање удружења. Иако је било планирано 500.000 динара, због великог интересовања износ ће бити увећан за више од 50 одсто.

-Поред удружења која се баве промоцијом пољопривредних производа и производње, први пут ове године имамо и удружење које је спона између пољопривреде и екологије. Регионални центар ће организовати предавања и уклањање амбалажног отпада од пестицида и хербецида. Средства су добила Удружење за заштиту велике дропље, „Некина бара“, „Шасла“, Ловачко удружење „Кикинда“, пчелари из Нових Козараца, „Кикиндска лудаја“ – рекла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

За подршку пољопривредницима опредељено је 15,7 милиона динара за 20 мера.

не, не , не!!!!!!