Усвојен завршни рачун буџета града

На данашњој седници градске скупштине, одборници су усвојили одлуку о консолидованом завршном рачуну буџета града за 2022. годину. У односу на план који је по последњем ребалансу износио 3,5 милијарди динара, прошлогодишњи приходи су остварени у висини од 3,260 милијарди што је 93 одсто, а расходи 3,179 милијарди, односно 91 одсто. Приходе и расходе градске касе, на седници је предочила заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

-Град Кикинда прошлу годину завршио је са суфицитом од преко 80 милиона динара.  Приходи су већи за 340 милиона већи 2021. године, највише захваљујући порезима и рудној ренти. Пореска група прихода остварена је у висини од скоро две милијарде динара. Порез на зараде износио је 1,13 милијарди динара, порез на имовину 557 милиона, а од рудне ренте је приходовано 345 милиона динара, што је највећи износ у протеклих десет година. Расходи су нешто нижи. Издаци за инвестиције били су 16 одсто буџета, односно 497 милиона, такође су били већи него 2021. године- ту су улагања у водоводну и канализациону мрежу, унапређење локалног економског развоја, активне мере подршке руралном развоју, санација дивљих сметлишта, уређење каналске мреже и атарских путева.– резимирала је заменица градоначелника.

Шеф одборничке групе Александар Аћимов истакао је домаћинско руковођење градом напомињући да је, и поред последица короне, тим који води град показао одличне резултате реализујући капиталне пројекте и бројна улагања.

– Тежак период од два месеца ћемо пребродити и имати још већа улагања- рекао је Аћимов, поводом актуелне блокаде рачуна града.

На седници су усвојени извештаји о прошлогодишњем раду установа које су образложили њихови руководиоци. Тако је скупштина изгласала извештаје Народне библиотеке „Јован Поповић”, Народног музеја, Народног позоришта, Центра за ликовну и примењену уметност „Тера„, Културног центра, Историјског архива, Предшколске установе „Драгољуб Удицки“, Центра за стручно усавршавање, Спортског центра „Језеро”, Туристичке организације.

Усвојена је и стратегија развоја ЈП „Кикинда“ за период од 2023. до 2027 године, Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, као и измене и допуне неколико аката: Програма пословања ЈП Кикинда, Плана генералне регулације централног дела насеља Кикинда, Одлуке о уређивању и одржавању гробља.

Скупштина је усвојила решење о престанку дужности дугогодишњег директора ЦЛПУ „Тера” Слободана Којића, а за новог директора изабран је Александар Липован. Липован је запослен у „Тери“ од 2010. године, од 2019. на месту менаџера међународне и међусекторске сарадње.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!