Уочи Светског дана Рома организован спортски дан

Уочи Светског дана Рома, 8. априла, удружења „Ромски облак маште“ и „Ки Рота“ организовали су спортски дан на простору некадашње касарне. Уз фудбал, разговор и добро расположење истакнуто је да се на територији Града води рачуна о потребама ове националне мањине.

-Циљ нам је био да ове године на нешто другачији начин обележимо наш дан. Жеља нам је да укажемо да је бављење спортом подједнако важно, као и очување културе, традиције и језика. Желим да се захвалим локалној самоуправи, али и свим осталим институцијама који су нам помогли да организујемо спортски дан. Фудбалски тим удружења „Ромски облак маште“ прошле године на турниру у Хоргошу освојио је прво место и то нам је свима подстрек да негујемо спортске активности и у наредном периоду – истакао је Жељко Раду, координатор за ромска питања.

Градоначелник Никола Лукач, председник Скупштине града Младен Богдан и члан Градског већа Драган Пецарски посетили су окупљене и заједно са њима одиграли фудбалску утакмицу у којој је резултат био најмање битан.

-Са нашом браћом Ромима прослављамо њихов дан. Ту смо како бисмо им пружили подршку која није само декларативна. Из буџета се издвајају значајна средства за угрожене породице и маргинализоване групе, а ускоро ће започети и два пројекта који ће унапредити њихов положај. Један се реализује у сарадњи са немачким ГИЗ-ом, а други са Сталном конференцијом градова и општина. Односе се на помоћ и едукацију Ромкиња, образовању, запошљавању , неговању њиховог идентитета – додао је Младен Богдан.

Осим фудбалских утакмица, за децу је организована игра „Између две ватре“, а опробали смо се и у надвлачењу конопца.

-На територији Града има око 3.000 Рома и локална самоуправа пуно тога је урадила да се унапреди њихов начин живота. Интеграција није више само реч на папиру и жеља, она је у нашем граду у залету и можемо са сигурношћу да кажемо да су Роми равноправни чланови нашег друштва – додао је Раду.

У понедељак у  9.30 сати биће  подигнута  застава Рома, на јарболу испред Градске куће уз интонирање химне.

А.Ђ.

 

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!