Ученици из Башаида добили своју Школску шуму

Школскa шума, десета по реду, никла је у Башаиду. Ученици ОШ „1.октобар“ са својим учитељима и наставницима уз помоћ запослених у Секретаријату за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој и председника Савета Месне заједнице Бојана Микалачког посадили су 150 стабала.

-Заједно са другарима посадили смо праву шуму коју ћемо неговати и чувати. Драго ми је што смо стабла посадили управо у овом делу села јер се у близини налази игралиште где често проводимо време –  истакла је Леонеса Тотај, ученица седмог разреда.

Међу онима који су посадили своје дрво је и Милош Вукобрат, ученик четвртог разреда.

-Да би стабло нарасло треба му сунца и да се залива. Дрва нам требају због кисеоника и како би имали што чистији ваздух. Заједно са другарима чуваћу нашу Школску шуму – рекао нам је Милош Вукобрат.

Наставница хемије и координатор секције за заштиту животне средине „Еко јуниори“ Невена Месарош Оличков, додала је да су и ранијем периоду ђаци водили рачуна о средини која их окружује.

-Радујем се што еколошком акцијом завршавамо прво полугодиште. Поред ученика, који су чланови секције, придружили су се и остали ђаци у школи. Ово је прави начин да научимо децу колико је важно свако дрво и свака биљка у природи, и свако од њих добиће прилику да се повеже са животном средином – напоменула је Невен Месарош Оличков.

За школску шуму изабран је део села коју мештани називају Дударница односно Титов гај који ће красити стабла јасена, јавора, црвенолисне форме, украсно жбуње и борови.

-Поносни смо на чињеницу да све месне заједнице и Град имају по једну школску шуму о којима рачуна воде ученици. Стабла расту заједно са децом која на овај начин уче да саде, да чувају и заливају дрва. Сматрали смо да је ово најбољи начин да се код њих подигне свест о томе колико је важно да сачувамо природу која нас окружује – прецизирала је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

До краја године биће завршено подизање ветрозаштитног појаса на потесу Мокрин – Млака  у дужини од осам километара који су помогли локална самоуправа и Министарство за заштиту животне средине. На поменутој локацији засновано је више од четири хиљаде садница пољског јасена. Завршава се и партерна садња око СЦ „Језеро“, Техничке школе и игралишта у Синђелићевој улици. Са садњом ће се наставити одмах након празника када ће бити уређен део око Нове индустријске зоне и сам улазак у град.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....