21 септембра, 2023

У Сајану одржане 29. Ускршње свечаности

Сајан и Друштво за негу традиције и екологије „Делибаб“ 29. пут били су домаћин Ускршњих свечаности. Изложба ускршњих јаја и зека, културно-уметнички програм, Ускршње игре, као и приказ обичаја везаних за овај празник обележили су традиционалну манифестацију која је поред Сајанаца, окупила и њихове госте из Иђоша, Мокрина, Кикинде и Падеја.

-Основани смо 1992. године и већ наредне смо кренули са овом манифестацијом. Циљ нам је очување и неговање традиције, почев од тога како су наше баке фарбале јаја, кувале шунку, правиле колаче, негујемо то и преносимо најмлађима како би и они наставили традицију- каже Силвија Тосеги, председница Удружења „Делибаб“.

Да обичаје и традицију треба сачувати од заборава, истиче и Розалија Варга из Удружења  „Еђшег“.

-Већ годинама се дружимо са Сајанцима и много нам је лепо. Обичаји су лепи, трудимо се да сачувамо традицију коју смо наследили од предака. За Ускрс има много обичаја. Један од њих је и да сутрадан, после Ускрса, долазе младићи да миришљавом водом прскају девојке. Нажалост, пуно је обичаја скоро заборављено- каже Розалија.

Уз наду да ће се, ипак, многи обичаји одржати и пренети будућим генерацијама, у Сајану настављају да их негују радујући се предстојећем, највећем хришћанском празнику. Католички верници Ускрс ће прославити 9. априла.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!