У Народном позоришту у петак премијерно „Џепови пуни камења“

Премијера новог комада, црнохуморне дуо драме „Џепови пуни камења“ најављена је данас у Народном позоришту. Младом редитељу, Растиславу Ћопићу, ово је прва сарадња са нашом театарском кућом.

Радња текста који је написала ирска глумица и списатељица Мери Џонс доводи филмску индустрију у мало, живописно ирско село у руралној области, како би снимила холивудски блокбастер. У овој причи, како је сама списатељица објаснила, „статисти постају звезде, а звезде постају статисти“. Главни ликови су управо двојица статиста, Џејк и Чарли, који који немају ништа, а сањају велике снове, каже редитељ Ћопић.

– Комад је написан пре више од двадесет година, а запањујуће је колико сличности препознајемо између Србије и Ирске у овом времену. У Србији се, у овом тренутку, снима на десетине телевизијских и филмских пројеката, у питању је хиперпродукција садржаја, и у таквој индустрији, у којој је човек само стављен у службу капитала и профита и производње садржаја чији је квалитет упитан, потпуно је обесмишљена уметност глумца и свих осталих људи који се баве филмом, напослетку и статиста који су потплаћени и мизерно третирани. О томе се говори у овој представи и то је данас реална слика – истакао је редитељ.

Чак 13 ликова и појава играју само двојица глумаца, Никола Јоксимовић и Владимир Максимовић.

– Рад са Растиславом је био изузетан, на пробе смо долазили радосни и жељни да радимо. Ниједног тренутка није било напорно јер смо уживали у процесу. Нас двојица смо постали добар тандем на сцени – каже Јоксимовић.

С обзиром на то да сваки глумац игра шест односно седам ликова, рад на представи био је и велики изазов, каже Владимир Максимовић

– Први пут играм толико ликова, међутим, са кормиларом какав је редитељ, и са целом екипом у Позоришту, све је било лако. Спокојан сам и безбрижан јер видим да цело Позориште ради за ову представу. Сигуран сам да ће она бити добра и посећена – оцењује Максимовић.

И редитељ Ћопић истиче да су двојица глумаца направили фантастичне улоге.

– Они су читав ансамбл у два тела и надам се да ће и публика то са радошћу прихватити – сигуран је Ћопић. – Ради се о фантастичним и посвећеним глумцима, нисам знао да ћемо успети да додирнемо ове висине.

Представа којом се отвара 73. сезона Народног позоришта уједно је и 343. премијера Народног позоришта, подсетила је директорица, Милена Живков.

 

Прича о искупљењу, о потрази за смислом малог човека и његовом праву да сања, као и о томе да прелепе и далеке обале Керија можда нису толико далеко од једног усамљеног, али лепог успаваног банатског градића, како је најављује редитељ, премијерно ће бити одиграна у петак, 13. октобар. Прва реприза заказана је за уторак, 17. октобар.

Од ове сезоне улазнице су скупље за сто динара и сада је цена 400 динара. Попуст од 50 одсто имају ученици, студенти, пензионери и незапослени. Цена карте за премијерно играње је 800 динара.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!