У Народном музеју: Изложба поводом 70 година Дома војске Србије

У сарадњи Медија центра „Одбрана”, управе за односе са јавношћу Министарства одбране и Народног музеја Кикинда у Галерији „Нова” у уторак 30. априла у 13 часова биће отворена изложба „Седам деценија посвећености – Галерија Дома војске Србије 1953–2023”.

Изложба је премијерно приказана у децембру 2023. у Галерији Дома војске Србије у Београду, а посвећена је обележавању 70 година њеног постојања и рада. Поставку је чинило 70 најрепрезентативнијих дела ликовне и примењене уметности из богатог фундуса који броји око 1.500 остварења националног ликовног стваралаштва.

 

У галерији Народног музеја Кикинда биће изложено неколико дела насталих у првој половини прошлог века, као што су слике Влаха Буковца, Љубе Ивановића, Марина Тартаље, Мила Милуновића, Косте Хакмана, Јована Бијелића. Већи део поставке чиниће дела српских и југословенских уметника из друге половине 20. века попут слика Петра Лубарде, Зоре Петровић, Милана Коњовића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића и многих других. Посетиоци ће моћи да виде и скулптуре истакнутих вајара Нандора Глида, Томе Росандића, Ангелине Гаталице, као и радове примењених уметника Велимира Вукићевића, Боривоја Дедића, Аранке Мојак, Гордане Глид и Вање Жанко.

Аутор изложбе је Јелена Кнежевић, музејски саветник и начелник Галерије Дома Војске Србије „Београд”. За визуелни идентитет побринула се Маја Вучковић из Медија центра „Одбрана”, а рецензије потписују др Маријана Мраовић из Војног архива и др Катарина Живановић из Галерије САНУ.

Изложба ће бити отворена до 6. јула.

 

Don`t copy text!