21 септембра, 2023

У Историјском архиву дигитална издања кикиндске штампе у протеклих шест деценија

У кикиндском Историјском архиву брижљиво раде и на очувању штампе која излази на територији града. За сваки примерак свих дневних новина које су овде излазиле од 1963. до 2012. године, поред књишког формата, обезбеђено је и дигитално издање. У том периоду излазиле су „Кикиндска комуна“, „Кикиндске“, „Нове кикиндске новине“, „Ново време“ и „Мокринске новине“.

Сада је у току дигитална обрада свих издања у периоду од 2012, закључно са 2022. годином.

– Сви издвачи штампе су дужни да нам доставе два примерка сваког издања. Новине су се чувале у архивским кутијама и временом су се хабале. Неке су биле у критичном стању, па је било потребно и њихово санирање – каже Срђан Сивчев, в. д. директор Историјског архива.

После коричења, следе скенирање и обрада како би се олакшали коришћење и претрага чланака.

– На овај начин штампа се боље чува и корисници је лакше претражују. Процес дигитализације јесте спор и захтеван, али је неопходан. Новине не морају физички да се користе и спречава се њихово оштећење – додаје Сивчев.

Како би се документи и сва грађа за чување квалитетније и лакше дигитализовали, неопходна је и адекватна опрема, кажу у Архиву. Сивчев истиче да су, од својих средстава, редовних издвајања из буџета Града, успели да купе нов скенер-штампач који помаже бржој дигитализацији.

– Овај мултифункционални уређај нам користи за копирање, скенирање и штампање списа у боји у А3 формату. Већ имамо скенер за А2 формат, али је црно-бели, било би добро да имамо и један такав уређај у боји. У изради је и програм који очитава скениране фајлове, како би могли да се претражују – објашњава Никола Радосавчев, координатор дигиталних процеса у Архиву.

Приступ дигиталним форматима историје града сви корисници могу да добију у читаоници Архива. Са неколико кликова, моћи ће да се дође до сваког новинског текста објављеног у Кикинди и Мокрину у протеклих шездесет година. И овај процес се, свакако, наставља, како би и будућим генерацијама биле доступне све приче које се стварају данас.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!