27 септембра, 2023

Осмех Војводине: У току израда техничке документације за брзу саобраћајницу Сомбор-Кикинда

У току је израда техничке документације брзе саобраћајнице од Сомбора до Кикинде, која је због положаја руте на мапи позната и као Осмех Војводине.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ставио је на јавни увид нацрт просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора државног пута IV реда гранични прелаз са Мађарском (Бачки Брег)-Сомбор-Кула-Врбас-Србобран-Бечеј-Кикинда-гранични прелаз са Румунијом (Наково).

Мотопут Сомбор – Кикинда је планиран као државни пут који је намењен искључиво за саобраћај моторних возила. Саобраћајница се пројектује за кретање возила брзином од 100 километара на сат, у четири возне траке ширине од по 3,5 метара.

Укупна површина обухвата просторног плана је 11.273,42 ха, а за мотопут се резервише простор укупне дужине од 164 км. На коридору мотопута је планирана изградња 11 петљи и 12 површинских раскрсница, као и 152 моста, пропуста, натпутњака и подвожњака.

Како је истакнуто у плану, Осмех Војводине значајан је за саобраћајно повезивање Србије, односно Војводине са Мађарском и
Румунијом, док истовремено омогућује везу Бачке и Баната са централном и западном Србијом преко аутопута Е-75 Београд – Суботица.

Изградња ове деонице требало би да траје две до три године, а коштаће, према ранијим најавама, око 430 милиона евра. Јавни увид у нацрт Просторног плана подручја посебне намене траје до 25. маја.

Деоница Кикинда

Планирани мотопут подељен је на два сектора: Сектор 1-Сомбор и Сектор 2– Кикинда и 8 деоница. Пролазиће кроз територије Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја и Кикинде. Деоница 8 Кикинда дужине 16,2 км – почиње на граници општине Нови Бечеј/града Кикинде и завршава се на површинској раскрсници на ДП бр.15 на правцу ка Накову. Техничком документацијом се предвиђају 3 укрштања у нивоу површинске – кружне раскрснице, Кикинда југ, Кикинда исток, Кикинда север. Траса је планирана са преласком преко канала ОКМ ХС ДТД, Кикиндски канал на граници деонице са деоницом Нови Бечеј.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!