У години јубилеја Педагошке школе – нови, дефицитарни смерови

Педагошка школа у Кикинди ове године обележава седам деценија постојања. Тим поводом, предавање под називом „Светионик у пограничној равници” о традицији образовања у области педагогије и њеном значају у ширем друштвеном смислу, одржала је др Ивана Петковић, професор Високе школе струковних студија за образовање васпитача (ВШССОВ). Предавање и промоција смерова Школе само је један од програма обележавања јубилеја и одржан је вечерас у Народној библиотеци.

У години јубилеја, Школа ће акредитовати најмање један нови смер, а у плану је отварање још неких, у Србији дефицитарних смерова, рекла је професорица Петковић.

– Постојање ове школе значајно је за читав Банат, као регију јер је Кикинда град на тромеђи и отварање једне високошколске институције одиграло је веома важну улогу у широј области. Поред упознавања са историјатом школе, ми промовишемо њену текућу и будућу организацију. За сада смо акредитовали предшколски – најстарији смер и смер за традиционалне игре, а у плану је отварање две нове области изучавања: социјалне и криминалистичке – рекла је проф. Петковић.

Она додаје да се школовање у ВШССОВ промовише у средњим школама и да су млади веома заинтересовани за нове смерове јер прате потребе времена у којем живимо.

– Надамо се да ће социјални смер – за струковног социјалног радника, бити доступан већ на почетку наредне школске године, а у следећем семестру и криминалистички, који ће обезбеђивати звање струковни криминалиста који ће,  превасходно, имати задатак да преваспитава омладину или одрасле који су одступили од редовног начина понашања и сазревања. У тржишно утемељеном друштву наши студенти се не везују само за институције, доста раде и приватно, и ми се трудимо да имају што ширу лепезу могућности да примене своје знање – нагласила је професорица Петковић.

Нови програми трајаће три године. За Школу, град и шире окружење битно је да се и убудуће отварају смерови који су дефицитарни у земљи, што нам већ годинама доводи студенте из читавог региона, истакла је. Такође је додала да сматра да су Школи неопходна још два смера: за васпитаче деце са сметњама у развоју и талентоване деце.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....