1 октобра, 2023

Све ближи здравој пијаћој води

Замена азбест-цементних цеви на Тргу српских добровољаца тече предвиђеном динамиком. Водоводна мрежа која се реконструише стара је пет деценија и замена новим цевима један је од приоритета Града. Да све тече по плану уверили су се градоначелник Никола Лукач и директор ЈП „Кикинда“ Чедо Гверо који су посетили градилиште.

 

– Биће замењено 5,5 километара неусловних цеви за снабдевање пијаћом водом. Реконструкција водоводне мреже пуно значи у последњој фази изградње фабрике воде, а приоритет приликом замене имају локације на којима смо често имали хаварије које су проузроковале искључења воде корисницима- рекао је Чедо Гверо. – У августу нас очекује и испирање система јер је то један од услова  за пуштање у рад фабрике воде. Само тако финални резултат, односно здрава пијаћа вода која задовољава све прописане стандaрде, стиће ће до потрошача. Желим да се захвалим нашим суграђанима на разумевању и стрпљењу јер је било непланских искључења због прикључака који нису картирани тако да нису у систему катастра и извођач радова је имао проблема да дође до њих. Нови прикључци одмах ће бити уведен у катастар.

Радови на Тргу српских добровољаца биће завршени за максимално четири недеље, док је рок за завршетак планираног посла 500 дана.

 

– Највећи проблем нашег града је квалитетна пијаћа вода и ми смо се ухватили у коштац са тим и решавамо га на најбољи начин. Финансијску подршку у овом послу локална самоуправа има од Управе за капитална улагања и Покрајине. Прошле и ове године у радове  ће бити уложено више од 237 милиона динара –  прецизирао је градоначелник. – Замена цеви побољшаће квалитет испоруке пијаће воде, а самим тим и квалитет живота. Са ових 5,5 километара реконструсано је четири петине водовода. Нећемо се ту зауставити него ћемо и даље улагати у ове радове како бисмо коначно имали квалитетну пијаћу воду. Код Владе Војводине конкурисали смо и за средства за изградњу мини постројења за пречишћавање воде у Мокрину, Накову, Иђошу и Банатском Великом Селу и резултате очекујемо до краја јула.

Извођачи радова су фирме „Армекс“ која је носилац посла, као и „Енерџи Про“ и „Империјал група“. Од укупно 150 километара водоводне мреже у граду требало би реконструисати још 30 км. Сада се ради 5,5 километара, а очекивања су да ће са средствима из Покрајине бити настављен континуитет у замени цеви. За целокупну инвестицију, процене су, да је потребно више од милијарду динара.

Пуном паром до фабрике воде

Изградња фабрике воде одлично напредује и крајем ове, а најкасније почетком следеће године она ће бити завршена.

– У току је имплементација технологије за прераду пијаће воде, а напредак у грађевинским радовима видљив је свакодневно у шта се суграђани могу уверити проласком поред градилишта. На ову инвестицију чекало се пола века и Кикинђани ће коначно имати здраву и квалитетну пијаћу воду – напоменуо је Лукач.

Радови у 23 улице

Осим градилишта на Тргу српских добровољаца, реконструкција водоводне мреже у току је и у улицама: Ђуре Даничића, Душана Васиљева, Бранка Радичевића, Лазе Костића, Војводе Мишића, Немањина, Доња Водоплавна, Барска, Николе Пашића, Косовска, Мирослава Антића, Кумановска, Ђуре Оличкова, Ивана Јакшића, Јована Стерије Поповића, Сутјеска, Сувачарска, Лазе Костића, Албертова, Стевана Лакаија, Киш Михаља, Милоша Црњанског и Вељка Петровића.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!