1 октобра, 2023

Сутра почиње Госпојински пост

За православне вернике сутра почиње Госпојински или Богородичин пост, који ће трајати четрнаест дана, све до празника Успења Пресвете Богородице, 28. августа.

Госпојински пост је по строгости одмах иза Васкршњег поста. Пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава употреба уља и вина у прехрани, као и на празник Преображења Господњег, 19. августа, када је у исхрани дозвољена риба.

Црква Христова установила је овај пост по примеру Пресвете Богородице која је време пре упокојења проводила у сталном посту и молитви. Први пут се спомиње у списима Теодора Студита, 826. године.

Свети Јован Златоусти пита: „Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се с њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што неће ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо?! Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.“

Госпојински пост православни верници завршавају Светим Причешћем на празник Богородичиног Успења.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

не, не , не!!!!!!