Стражара обучена у мурале „ДИМ Тим“-а: изузетан уметнички подухват украсиће и означити Музеј „Тера“

Уметничка колаборативна група „ДИМ Тим“ коју чине Данијела Мршуља Васић и Миленко Васић, визуелни уметници из Београда, вратила се у Кикинду, у Салон Музеја „Тера“ у којем је, пре три седмице, поставила своју изложбу „КОД“. Данас су, у њеном средишту, одржали мултимедијално предавање на тему историје зидног сликарства.

Кроз време, мурали су мењали свој облик, некада су били ближи ономе што називамо савременим животом – политици, спорту… али постоје и читаве групације које кроз мурале изражавају своје ставове. Пре неколико дана хиперреалне ликове направили су, у муралима, навијачи „Партизана“ на Дорћолу. Одмах затим звездаши су их прекречили, прича Миленко Васић.

Мурали овог уметничког тима налазе се широм света – од Швајцарске до Вијетнама. Данас ће оплеменити стражарску кућицу на улазу у некадашњу касарну.

– Наши мурали су, обично, бирани за неке просторе, трудимо се да пробуде пажњу на дужи рок и траже од људи да размишљају, укључе своје сензоре и пронађу себе. У Новом Саду имамо два, један је на Свилари и има стих. Тамо се налази задњи високи оџак од цигала и сметала им је кућа у близини. Ми смо на њој урадили такозвани пут свиле – меандре велике равничарске реке смо, у геометризованом смислу представљене, одвели до далеких пространстава. Пошто је Мика Антић живео у том крају, и Алмашка црква је тада славила 300 година, ту је сада, словима величине једног метра, стих који је он преузео од старих Кинеза и  мало га прерадио. То је, такође, и прва изрека коју је наша ћерка научила када је имала две године: „Само време и стрпљење претварају дудово лишће у свилу“ – прича Миленко Васић. – Урађено је анаграмски, хтели смо да човек мора да застане мало, да потроши време на тумачење и да то буде каписла за нека друга размишљања. У доњем делу смо, са децом из оближње школе, направили оригами-голубове који су прекрили постојеће графите, ружне речи о текућој политици.

Први мурал „ДИМ Тим колаборацијске групе“ у Кикинди биће такође урађен и анаграмски и имаће асоцијације на касарну и на „Теру“. Обухватиће читаву стражару и на њој су данас рад започели, осим породице Васић, и присутни Кикинђани и запослени у „Тери“.

Иначе, Данијела Мршуља Васић била је у „Тери“ као студенткиња, пре 16 година. Тада је настало 50 комада стопала, сада изложених на поставци „КОД“. Стопала су прешла тачно 2.828 километара по изложбама у различитим поставкама и вратила се у Кикинду. „Ми то називамо ‘кодом’, каже Васић и најављује још један долазак у Кикинду, како би направили „теракота лопте“, као ознаку за Музеј.

Тако ће изузетна, светски призната и уважавана уметност Васића, оставити свој печат и у нашем граду, управо тамо где јој је и место и чему су се вратили – у Центру за лепу и примењену уметност „Тера“.

С. В. О.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!