Сребрна медаља за квалитет вина Зорану Малбашићу

Винар и виноградар из Нових Козараца Зоран Малбашић добитник је велике сребрне медаље 90. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду који траје до 26. маја. Признање је стигло за вино каберне совињон из 2015. године. Све ове године вино је чувано у старом подруму, на одговарајућој температури и у амбалажи и, када је довољно одлежало, дато је на оцењивање.

-Вино каберне совињон једно је од првих које сам направио годину дана пошто сам почео да се бавим виноградарством. Зато је ова медаља међу највреднијима које сам добио. Вино сам дао на оцењивање како бих се уверио да идем правим путем и да бих видео где сам у односу на сличне винарије. Сребро за мене сија као злато – рекао је Малбашић.

Подрум Малбашић настао је 2014. године и у производњу су укључени сви чланови породице. Узгаја три сорте грожђа, од којих две црвене каберне совињон и мерло, док је од белих заступљен рајнски ризлинг. Виноград је Малбашић засадио 2009. године, што је захтевало прилично улагање, али је преовладала жеља да стигне до циља.

-Сада смо коначно и доказали да француска сорта грожђа може итекако добро да рађа на банатском тлу. У плану нам је да региструјемо и винарију до краја године и да у будућности производимо још боља вина – открио је Малбашић.

Годишње произведе око 3.000 боца вина, а уз вино пече и ракију.

Don`t copy text!