(ВИДЕО) Скуп званичника на прелазу Наково-Лунга: неопходно је да граница буде отворена 24 сата

Озваничење преласка милионитог путника на међународном граничном прелазу Наково-Лунга протекло је у знаку иницијативе да овај прелаз буде отворен 24 сата и да се дозволи пролазак аутобуса и других категорија возила. Ово би, закључено је, умногоме помогло радницима који свакодневно прелазе границу путујући на посао у три смене, послодавцима и инвестиционим потенцијалима Кикинде и читавог округа.

Милионити прелазак забележен је пре неколико дана, била је то хрватска држављанка са пасошем Европске уније. Данас је овај јубиларни прелазак обележен уз посету званичника.

Сусрету на граничном прелазу присуствовали су градоначелник Никола Лукач са сарадницима, представници Севернобанатског управног округа, Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Управе граничне полиције и Царине Републике Србије, Амбасаде Румуније у Београду, Граничне полиције Румуније, Префектуре Жупаније Тимиш, Компаније „Зопас“ и локалних пограничних општина.

– Значај овог граничног прелаза немерљив је за Кикинду, за пограничну зону и за читав регион – истакао је градоначелник Лукач. – Ми смо поново надлежним институцијама пренели захтев и молбу да прелаз буде стално отворен. Свако са овог скупа, са обе стране, учиниће све што може да заједнички остваримо сан који је реалан и да будемо ближи једни другима, да повећамо инвестиционе потенцијале, као и да унапредимо сарадњу и пријатељство.

Осим у радном времену, ограничење које сада постоји је и у категорији возила којима је дозвољен прелаз, а то су: путнички аутомобили, бицикли, мотоцикли и лака теретна возила до 3,5 тоне, али не и аутобуси.

Сама чињеница да је, за непуних седам година, овде забележено милион прелазака, знак је да постоји потреба за стално отвореним прелазом, закључили су данас и присутни румунски пријатељи.

– Ово је важан јубилеј, надам се да ће у будућности границу Наково-Лунга више прелазити и путници друге националности. Даћемо све од себе да овај гранични прелаз ради 24 сата како би се и повећао број прелаза – рекла је заменица амбасадора Румуније у Београду, Анка Попа.

Међународни гранични прелаз Наково–Лунга трајно је званично отворен 8. новембра 2014. године. До почетка пандемије, забележен је стални пораст броја путника. Најпрометнија је била 2018. година, када је било 193 хиљаде прелазака

Са партнерима из Румуније до данас је реализовано или је у току остваривање девет прегораничних пројеката, укупне вредности готово три милиона евра. Заједнички наступ пред европским фондовима значајно је унапредио животне услове Кикинде и места у Румунији. У овом тренутку реализују се три, из области ванредних ситуација, здравства и ревитализације животне средине.

 

 

Don`t copy text!