10 децембра, 2023

РЦТ „Душан Васиљев“ – много заинтересованих за додатно знање

После септембарског уписног рока, Регионални центар за таленте „Душан Васиљев“ у којем ученици стичу додатна знања, такмиче се на смотрама талената и остварују погодности приликом уписа на факултет, по напредном програму ради чак 108 полазника. Многи од њих постигли су изванредне успехе на такмичењима, из свих области образовања.

– Број полазника замало премашује наш капацитет јер је врло близу броја ученика првог разреда гимназије, што је највише ђака са којима можемо да радимо – каже Срђан Срдић, руководилац Центра. – Професори су одушевљени и бројем пријављених и веома великим интересовањем за биологију. Та група сада има 20 полазника.

Он објашњава да су физика и математика увек популарне, али да се сада повећао број заинтересованих, посебно средњошколаца, и за историју. По броју пријављених делује и да ће се, после неколико година паузе, у центар пажње коначно вратити и књижевност, посебно када су у питању такмичења.

Ученицима је, за додатно образовање, на располагању 10 предмета. Уписују се ученици завршних разреда основне школе и средњошколци, са изузецима психологије, коју могу да похађају само ученици трећег и четвртог разреда средње школе и француског језика, на који уписују и предшколце.

У Регионалном центру за таленте кажу да су задовољни и зато што су успели да анимирају велики број школа, иако и даље, нажалост, није укључен цео северни Банат.

– Већ смо почели да радимо, имаћемо много посла, то су озбиљна деца што је за будућност добра вест јер су потенцијални узори новим полазницима – закључује Срдић.

Настава за напредне ученике, основце и средњошколце потпуно је бесплатна, а ученицима који, у завршним разредима средње школе, постигну успех на републичком такмичењу талената, омогућен је упис на факултет без пријемног испита. У Регионалномм центру за таленте „Душан Васиљев“ уз посвећене професоре, ђаци желе више знања и академског успеха и то и постижу.

не, не , не!!!!!!