Радовану Влаховићу уручена награда Београдског сајма за „Изабрана зенитистичка дела”

„Изабрана зенитистичка дела” у издању Банатског културног центра Ново Милошево и Културног центра Војводине „Милош Црњански” понела су Специјално признање на 66. Међународном београдском сајму књига.

Награду је, од председнице жирија, академика Злате Бојовић, примио Радован Влаховић, директор и уредник Банатског културног центра, иницијатор овог подухвата. Овогодишњи жири радио је у саставу: Злата Бојовић, Анђелка Цвијић, Бојан Јовић, Зоран Пауновић и Марко Крстић.

– Неправда учињена нашем најпознатијем у Европи уметничком покрету, како пре другог рата, тако и после, пробудиле су у мени идеју да наставим да следим конструктивистичку традицију у ‘Новом зениту’, кроз издаваштво, а и моје лично стваралаштво, кроз писање као вечну жудњу за радошћу бесконачног. Жеља да изнова рехабилитујем књиге Љубомира Мицића, Бранка Ве Пољанског, Ивана Гола, Бошка Токина, Марјана Микца и осталих зенитиста – био је сан који је чекао пуних 40 година на своје остварење. Захваљујући бројним сарадницима на овом капиталном пројекту ‘Изабрана зенитистичка дела’ су видела светло дана, а награда Београдског сајма само је потврдила да је за тај новозенитистички сан вредело живети и радити и да је све то итекако имало смисла, како за Зенит као уметнички покрет, такође и за уздизање репутације српске културе и књижевности у Европи и у свету – изјавио је Влаховић.

„Изабрана зенитистичка дела” садрже следеће књиге зенитистичких аутора: Љубомир Мицић: „Антиевропа“, „Спас душе“, „Ритми мојих слутња“, „Источни грех“, „Аероплан без мотора“; Љубомир Мицић, Иван Гол, Бошко Токин: „Манифест зенитизма“, Бранко Ве Пољански: „77 самоубица“, Маријан Микац: „Ефект на дефекту“.

Овај капитални пројекат објављен је уз подршку Покрајинске владе.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!