Противградна заштита спремна: Станице на територији града аутоматизоване

Сезона противградне заштите почела је 15. априла и траје 15. октобра. На територији града има 14 противградних станица и од ове године све су аутоматизоване. У пракси то значи да од ове године нема ангажованих противградних стрелаца, него ће се ракете које разбијају облаке уколико се за то укаже потреба, испаљивати из радарских центара, сазнајемо од Мирославе Наранчић, секретарке Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

-Због географског положаја Кикинду покривају два радарска центра Самош и Бајша. Од ове године оба центра су аутоматизована, тако да је и у противградним станицама, у свих десет катастарских општина, урађена аутоматизација комплетног радарског система – истакла је наша саговорница.

Са променом климе дошло је и до погоршања временских (не) прилика током лета. Није редак случај да град потуче усеве и обере воћњаке и винограде пре времена.

-Прошле године из радарског центра Бајша испаљено је 16, а из радарског центра Самош 27 противградних ракета. У Бајши имамо неутрошених 11, а у Самошу 50 ракета које се могу искористити за ову годину. Уколико се, по препоруци Републичког хидрометеоролошког завода, укаже потреба за куповином додатних ракета, оне ће бити благовремено набављене – додаје Мирослава Наранчић.

У наредних пола године противградне станице биће у приправности, како би се заштитили усеви од могућих временских неприлика. Ранијих година за овај посао било је ангажовано 28 противградних стрелаца.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

Don`t copy text!